Utazó

2017.08.08. 13:30

Debrecenbe kéne menni!

DEBRECEN - A dal ugyan pulykakakast venni csábít ide, de ezen kívül még sok izgalmas dolog van, ami miatt érdemes felkerekedni és elutazni az ország túlsó felébe. Debrecen egész évben gazdag programmal várja a látogatókat, Szent István és az új kenyér napja azonban mindezek közül a legkiemelkedőbb, hiszen ekkor tartják az immár nemzetközi hírű, látványos virágkarnevált.

Osváth Sarolta

Óriási utat tett meg a Debreceni virágkarnevál 1966 óta, amikor az első feldíszített kocsik végigvonultak a cívisváros főutcáján. Akkor még csak néhány tucatnyi debreceni vett részt a felvonulás előkészítésében, s természetesen a nézősereget is a helyiek alkották. Azóta csaknem minden évben elindultak augusztus 20-án a virágos kompozíciók, és egyre több érdekes program is kapcsolódott a karneválhoz.

Az biztos, hogy azok, akiknek 51 évvel ezelőtt kipattant a fejükből az ötlet, aligha gondolták, hogy a karnevál nemcsak a város legnagyobb rendezvénye lesz, hanem olyan Európa-hírű esemény, amely a város védjegyévé válik és meghatározó brandje a Hajdú-Bihar megye székhelyének.

Ehhez persze az is hozzájárult, hogy az évek során egyre színesedett a programok palettája, a hazai fellépőkön kívül egyre több külföldi sztárvendég, együttes is érkezett, s a debreceni látványos Szent István-napi ünnepség egyszer csak felkerült a nemzetközileg is számon tartott fesztiválok sorába.

A virágkarnevál nemcsak a város legnagyobb eseménye, hanem olyan Európa-hírű rendezvény, amely a város védjegyévé vált és meghatározó brandje Hajdú-Bihar megye székhelyének. Idén tizenkét napon át tartanak a sokszínű, ötletgazdag programok  Fotó: archív

Ahhoz képest, hogy a régióban egyedülálló esemény kezdetben mindössze egynapos volt, aztán fokozatosan egyhetesre bővült, idén már tizenkét napon át tartanak a sokszínű, ötletgazdag programok. Az igényes, magas színvonalú rendezvények jelentős nemzetközi érdeklődésre is számot tartanak.

A virágkarnevál egyszerre hagyományos és innovatív, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy fő eseménye augusztus 20-án délelőtt a látványos virágkompozíciók felvonulása a város utcáin. A menetet a tradícióknak megfelelően különböző magyar és külföldi művészeti együttesek, mazsorettcsoportok, zászlóforgatók, gólyalábasok és fúvószenekarok kísérik.

Valamint gyönyörű oldtimer autók, és kerékpárosok, amelyek immár szintén hagyományos résztvevői a virágkarneválnak. Idén az előzetes információk szerint tizennégy kocsi vonul fel, amelyekhez százezer szál élő virágot használnak fel. A virágok két nappal korábban, speciális kamionokban érkeznek Hollandiából, ezért a jó előre megtervezett virágszobor-alkotások csak az utolsó pillanatokban készülnek el. A felvonulás nézői a város több pontján felállított lelátókról csodálhatják meg a kompozíciókat - amelyek igazán látványosak, átlagosan közel öt méter magasak és tizenkét méter hosszúak lesznek.

Ezúttal két mamut, egy űrhajós és kisvakond is vonul majd a menetben. A fő attrakció azonban egy húszméteres sárkány lesz! A korábbi évekhez hasonlóan ott lesz a menetben a város kocsija és a koronázási ékszerek kompozíciója is. Ez utóbbit Esztergomba is elviszik majd, hogy, akárcsak tavaly, most is megáldja Erdő Péter bíboros. A karneváli felvonulás a belvárostól a nagyerdei stadionig tart, ahol estig gyönyörködhetnek bennük a nézők, majd másnap a város főterén lesznek láthatók.

Hamisítatlan karneváli hangulat az archív fotókon

Ebből már kiderül, hogy a belváros mellett a Nagyerdei Stadion és a Békás-tó, valamint a Nagyerdei Szabadtéri Színpad is helyszínük a karneváli programoknak. Idén egyénként augusztus 12-23-a között összesen több mint ötven program szórakoztatja a közönséget.

A rendezők ezúttal is gondoltak a kisebbekre, hiszen a programsorozat a Galiba Gyermekfesztivállal indul, és minden napra jut valami különlegesség. A csúcspont természetesen az augusztus 20-ai karneváléj lesz, amelyen a legismertebb hazai sztárok lépnek fel. Persze lesz tűzijáték és buli is hajnalig, ahogy tavaly, tavalyelőtt, meg azelőtt is.

Aztán érdemes gyorsan kipihenni a karneváléj fáradalmait és már másnap elkezdeni a város nevezetességeinek felfedezését. Debrecen a kiállításairól és múzeumairól, templomairól és gyönyörű régi épületeiről is híres.

Kihagyhatatlan látnivaló a Nagytemplom, a Református Kollégium, a Déri Múzeum, a kortárs művészeteket bemutató MODEM, gyerekekkel nagy élmény a különleges állatokkal teli állat- és növénykert, próbáljuk ki a nagyszerű termálfürdőt, és ha már ott járunk, szánjunk időt a fantasztikus pusztai élményt nyújtó Hortobágy meglátogatására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!