Utazó

2016.04.19. 08:35

Csipetnyi toszkán hangulat

Lökösháza - A körösök vidékén a hamisítatlan alföldi táj végtelennek tűnő messzeségében, egy kerek erdő közepében méltóságteljesen áll a háborítatlan csendben a Vásárhelyi-Bréda-kastély.

Tóth B. Zsuzsa

A Vásárhelyi-Bréda-kastély Magyarországon, sőt, Közép-Európában is egyedülálló. Valódi palladieszk, négy timpanonos, toszkán oszlopos kastély, amely Palladio legnevezetesebb, a Vicenzában található Villa Almerico-Capra (La Rotonda) utánérzése. Stílusát tekintve a kastély a mediterrán tájat idézi, a klasszikus korok nagyjainak épületeit hozza elénk, a XIX. század hajnalának romlatlan és hőn vágyott romantikáját csempészve falai közé.

A román határtól mindössze négy kilométerre található portikuszos kastély - a régióban egyedüliként - Andrea Palladio iskolateremtő olasz építész híres itáliai reneszánsz villái mintájára épült 1810-ben. Először egyfajta hétvégi házként funkcionált, a a Vásárhelyi család később nagyobb földterületet vásárolt a környéken, bővítették az épület, majd végül odaköltöztek.

A kúriát és a környező birtokot később a báró Bohus, majd a gróf Bréda, végül 1945-ig a Kovács-Sebestény család birtokolta. A népnyelv azonban a birtokot a mai napig a Brédákhoz köti, így országszerte Bréda-kastélyként ismert az épület.

Miután hosszú évekig állt az épület lakatlanul, 2009-ben új tulajdonosai önerőből elkezdték a kastély felújítását európai uniós forrás segítségével. A munkálatok 2012. december végére befejeződtek, így az igényesen újjászületett lőkösházai Vásárhelyi-Bréda-kastély mára teljes pompájában, büszkén áll az őt körülvevő pompás kertben.

A Békés megyei, lőkösházai felújított Bréda-kastélyt valószínűleg Palladio vicenzai Villa Capra kastélya ihlette. Ma már hozzá méltó környezetben áll, mindenki előtt nyitva

A mediterrán hangulatú kastélypark egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat. Az épület pedig kívülről is csodálatos, de helyiségei számos érdekességet, attrakciót tartogatnak az idelátogatók számára. A pusztulástól megmentett, ódon falakon belül közel 500 négyzetméteren kiállítótér és látogatóközpont működik. Az épületben a modern technika vívmányainak segítségével számos különleges és érdekes megoldás kápráztatja el a látogatókat. A kupolaterem legfontosabb látnivalója a Föld forgását szemléltető Foucault-inga, de érdekes a makettekkel illusztrált Palladio-kiállítás is. A 280 négyzetméteres pincehelyiségében hungarikumkiállítást alakítottak ki, míg a földszinten bemutatják a környékbeli egykori birtokok életét. Turisztikai információs pontot helyeztek el a látogatóközpontban, az épületben ajándékboltot és kávézót ugyancsak kialakítottak a látogatóknak. A kastély egyik nagy attrakciója a homlokzatán minden este naplemente után kezdődő, Európában egyedülálló állandó kültéri 3D-s épületvetítés. A Bréda-kastélyt övező nyolchektáros őspark históriája szorosan összekapcsolódott a lőkösházi puszta, majd a mintegy 200 évvel ezelőtt épített kastély történetével. A kastélyparkot az itt található őshonos és más földrészekről betelepített, elsősorban erdőspusztai növénytársulásra alapozták megálmodói. A máig megmaradt, tökéletes egészségben pompázó kocsányostölgy-matuzsálemek, a szürke nyár, a mezei juhar idős egyedei a legszebb díszei a parknak. A kertben díszlik több olyan faj is, mely e vidéken ugyan nem honos, de a korabeli kastélyparkokban közkedveltségük okán kivétel nélkül megtalálhatóak. Sok más mellett méteres törzsű platánok, eperfák, nyugati ostorfák és vadgesztenyék díszlenek meglepő méretű fehér akácok és feketefenyők társaságában. A parkban a korabeli utakat cserjeszegély kísérte, mely még nyomokban ma is megtalálható. A cserjék a kert színpompáját biztosították. Nagy tömegben használták az orgonát, a jezsáment, a fagyalt és az egybibés galagonyát. Talajtakaróként közkedvelt volt a mahónia és a borostyán. Itt-ott még fellelhetők az eltelt idő alatt fává cseperedett idős bukszusok. A kastély és környezete ma már különféle színvonalas kiállítások, ünnepségek mellett például fotózások, esküvők, iskolai versenyek és más rendezvények pompás helyszíne is.

A kastély egyik állandó tárlata az építészet történetébe kalauzol

Az épületben ebben a hónapban játék- és mackókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, májusban ásványkiállítás nyílik, valamint a második kutyás majálist rendezik majd a kastélykertben. Júniusban veteránautó- és motorospiknik helyszíne lesz a park, a nyarat pedig a magyar forint napja alkalmából régi papír- és fémpénzekből rendezett kiállítással búcsúztatják.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!