Utazó

2015.10.07. 11:44

Burgerlandi kirándulások

Az őszi napsütés bearanyozta, néhol bronzba váltotta a természet adta csodás tájat, de a föld felett a fű még nyárban zöldellt mindenütt, mikor a főleg Tapolcáról és annak környékéről elinduló 40 fős csoport elindult az Őrvidékre, más néven Burgerlandba régi korokkal, várakkal, kastélyokkal , templomokkal ismerkedni.

Civil Tudósítónktól

Egyik legszebb út Frauenkirchenbe vezetett, ahol a Boldogasszony búcsújáró templomába tettek látogatást. Éppen 12-őt ütött az óra, bár azon a vidéken nem jellemző a déli harangszó.

A ferences templom legszebb példája a barokk építészetnek, a környék legnagyobb zarándokhelye. Tragikus háttere, hogy az 1529-es és az 1683-as években a török csapatok támadásai által teljesen tönkre ment, elpusztították a falut, vele együtt a templomot is. Az Esterházy-család tulajdonába került a birtok. Az itt letelepedő és máig itt élő ferences szerzetesek új templomot építettek a kolostorépülettel egy időben, rengeteg adományt gyűjtöttek össze, immár másodszor az elszenvedett vandál rongálást helyreállítva.. Ebben segítségre volt a kor nagy építőművésze, az olasz Francesco Martinelli.

Művészeti értékét nemcsak a gyönyörű barokk freskói és impozáns főoltára adja, hanem a megmentett kegykép és kegyszobor. Az oltár középpontjában a gótikus stílusú , öltöztetős Madonna szobor, két oldalán pedig Szent István és Szent László magyar királyaink szobrai állnak. A nyugat pompája tükröződik vissza a falakról.

Ott jártunkkor nagy ünnepre készültek. Az éves munka terményeinek, gyümölcseinek betakarítása után október első vasárnapján hála adásra készültek a gazdák. A templom oltára elé helyezték a természet ajándékait, amelyeket az emberek javára érlelt a föld, amelyeket az egyház megáld.

Szerző: Perger Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!