Utazó

2016.04.12. 09:55

A Liechtensteinek több száz éves épületegyüttese ezer csodát ígér

Csehország keleti részén, Dél-Morvaországban, mintegy háromszáz négyzetkilométernyi területen fekszik a Lednice-Valtice kultúrtáj, az Európa kertjeként is emlegetett óriási angolpark.

Müller Anikó Hanga

A természetvédelmi övezet legkedveltebb turisztikai célpontja a lednicei kastély, az Unesco világörökségi listáján szereplő, a Liechtenstein grófok csodálatos szépségű mesepalotája. A kastélyokban nem szűkölködő ország sokak szerint legszebb, de minden bizonnyal legromantikusabb épületegyüttese ez. A család a birtokot 1249-ben szerezte meg, s csaknem hétszáz évig volt tulajdonukban. A Liechtenstein család Csehország egyik legnagyobb hatalmú, leggazdagabb főnemesi famíliája volt, fénykorukban, a 17. században csak Cseh- és Morvaországban kilenvenkilenc birtokkal rendelkeztek.

Az Unesco világörökségi listáján szereplő lednicei kastély

Lednice egészen a II. világháború végéig a család birtokában volt, akkor államosították. A 13. században a határszélen emelt, erősségnek szánt gótikus várat a 16. században reneszánsz stílusban átépítették. Mintegy száz évvel később a Liechtensteinek nyári rezidenciájukat a területre tették át. Johann Bernhard Fischer von Erlach, Domenico Martinelli és Anton Johan Ospel barokk stílusban épített a kastélyhoz az 1600-as években. Végül lebontották és a helyén 1846-58 között a kor divatjának megfelelően egy angol stílusú neogótikus épületcsodát emeltek.

Neogótikus formáját Georg Wingelmüller terveinek köszönheti, a kastély napjainkban is ezt az arcát mutatja. Minden berendezése épen, hiánytalanul megmaradt, így a turisták megcsodálhatják a gazdag fegyvergyűjteményt, a porcelánmúzeumot, a vízöblítéses mellékhelyiséget, a vadásztrófea-kiállítást, az ebédlő mennyezetének nemes fából készült, pazar intarziáját és a kastély csillárjait, melyek mindegyike műalkotás. A termeket páratlan szépségű egyedi fafaragott belsőépítészeti alkotások díszítik, a mennyezetet és az oldalfalak zömét faragott fakazetták borítják. Nincs egyetlen terme a kastélynak, melyben ne lenne vagy egy pompás csillár, vagy intarziás faremek vagy egy eredeti történelmi bútorzat.

A kastéllyal való ismerkedéshez több túralehetőséget választhatnak a látogatók. Az egyik a földszinti dísztermeken megy végig, itt látható a könyvtárteremben a fából, csapolással, egyetlen szög beverése nélkül, egy darab tölgyfából kifaragott hatszázharminc fokos csigalépcső, mely a könyvtár feletti hálószobába vezet. A másik az emeleti Liechtenstein hercegi lakosztályokon vezet keresztül, melynek fénypontja az egyedülálló 19. századi kínai szalon. A harmadik sétalehetőség keretében a második emeleti képtárat lehet megtekinteni.

A minarethez hajóval is el lehet jutni, egy keleti gyűjteményt mutat be és kilátótoronyként működik
Fotók: Müller Anikó Hanga, wahrscheinlich.wordpress.com, lednicelazne.cz

A kastélyt övező kert és a száz négyzetkilométeren fekvő angolpark felüdítő látványt nyújt. A kastélykert francia stílusú, megtervezett virágágyak, bokrok és fák díszítik, míg angol típusú kertek hangulatát idéző parkjában tavak, több száz fafaj és számos jelentős építészeti alkotás található, romantikus taván akár sétahajóval is közlekedhetünk. Az 1798-ban épült Januv hrad - János-vár - egy pszeudogótikus várromutánzat, ma halászati és ornitológiai kiállításnak ad helyet. Ez és az 1797-1802 között emelt minaret is Joseph Hardtmuth építész alkotása. Az épület közepén van a torony, melynek felső galériájára háromszázkettő lépcső vezet. A minaret, melyhez hajóval is el lehet jutni - jelenleg keleti gyűjteményt mutat be és kilátótoronyként működik - hatvan méter magas. Európában korának legmagasabb ilyen jellegű épületének számított, amely nem vallási célokból épült. A Halászbástya klasszicista stílusú épület, földszintjét három árkád, emeleti lodzsáját hat oszlop osztja részekre. Az 1834-35-ös években épült, öntöttvas szerkezetes, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, romantikus pálmaház kilencvenkét méter hosszú, tizenhárom méter széles, tíz méter magas. Technikailag is lenyűgöző alkotás. Egész évben, folyamatosan virágzik itt valamilyen egzotikus növénycsoda.

A több mint ötszáz hektáron fekvő lednicei halastavakat - mely négy halastóból áll, s a Včelínk patak köti őket össze - 1953-ban nyilvánították természetvédelmi területté, figyelemreméltó vízimadár-állományának köszönhetően.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!