Utazó

2016.11.11. 12:37

A munkavállalói USA vízum (x)

Hazánkban sokan szeretnének külföldön dolgozni a jobb lehetőségek, munkakörülmények és nem utolsó sorban fizetés miatt. Rengetegen választják az Amerikai Egyesült Államokat, még akkor is, amikor legálisan nem lehet egyszerűen bejutni az országba, hiszen temérdek bürokráciai tennivalóval kell számolni, arról nem is beszélve, hogy sokkal összetettebb a helyzet, ha munkavállalásról van szó. Itt is, akárcsak a tanulói USA vízum esetében, több kategória létezik.

Az egyik a J1 munkavállalói vízum. Ez az úgynevezett exchange visitorok számára elérhető. Lefordítva ez körülbelül cserelátogatót takar, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy az amerikai hatóságok nem csak az itthon ismert csereprogram keretében résztvevőkre gondolnak. A J1 segítségével általában tanárok, kutatók, orvosok, táboroztatók, bébiszitterek és au pair személyek. Ezen USA vízum hossza a munkakör típusától függ. A kutatók, szakemberek akár öt évre is meg tudják hosszabbítani, nyári táboroztatók és nyári munkások négy hónapra, míg például au pairek 12 hónapra szerezhetik meg. Mielőtt azonban bárki is belevág, természetesen tanácsos tüzetesen átnézni az iratokat, dokumentumokat, amik az adott személyt érinthetik. Azt mindenképp észben kell tartani, hogy ha ez lejár, akkor két évig nem lehet belépni az USA-ba, de ennek törlését lehet kérvényezni. Ez a fajta USA vízum a munkáltatóhoz és munkahelyhez kötődik, kirúgás, leépítés avagy felmondás esetén a vízum is érvénytelenné válik.

A második típus a H1B munkavállalói vízum. Ennek a megszerzése nem mondható egyszerűnek. Itt a komplexitást az adja, hogy a munkáltatónak kell rá jelentkezni, bizonyítva, hogy az adott személyre igenis szüksége van, és nem pedig egy amerikai állampolgárra vagy zöldkártyás rezidensre. Emiatt is leginkább ez diplomás szakmákra vonatkozik. Ez annyit jelent, hogy H1B típussal senki sem fog majd pincérként, takarítóként, rakodómunkásként, eladóként vagy épp bébiszitterként az Államokban dolgozni. A H1B először három évre szól, de egy újabb hasonló periódusra meghosszabbítható, azaz összesen hat évig lehet ezzel Amerikában a tulajdonos. Nagyon sok esetben megeshet, hogy a H1B USA vízummal rendelkező személy munkáltatója egy idő után zöldkártyára fog jelentkezni. Ha ez nem történik meg, akkor az azt jelenti, hogy az illető személynek el kell hagyja az országot a vízum lejártakor. Akárcsak az előző esetben, itt is a vízum munkáltatóhoz és munkahelyhez kötődik, kirúgás, leépítés avagy felmondás esetén ez is automatikusan érvénytelenné válik.

Létezik még az L1 munkavállalói vízum is. Ezt nemzetközi cégek számára találták ki, hogy átcsoportosíthassák vagy kihelyezhessék dolgozóikat Amerikába, általában egy bizonyos projekthez. Többnyire ez a vízum rövidebb időre, pár hónapra, fél évre szól, bár indokolt esetben évekre is meghosszabbítható.

Ezen kívül vannak még a P, O, R, és Q speciális vízumok. A P változatot különleges személyek számára találták ki, míg az O vízumok különleges képességgel rendelkező egyének számára jöttek létre. Az R1 vízum vallási dolgozóknak, a Q vízum pedig kulturális cserék részeseinek elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!