Utazó

2015.12.17. 08:37

A komáromi erődrendszer kincsei megérnek egy egész napos látogatást

A komáromi erődrendszer magyarországi sáncrendszerének részeit meglátogatva egyik pillanatban a múltban, másikban a legmodernebb jelenben érezhetjük magunkat. Különös hangulatot kelt a látogatóban ez a kettősség.

Tóth B. Zsuzsa

A Monostori Erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje a komáromi erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült a Bécset, a Dunántúlt és a Dunát védő komáromi erődrendszer egyik utolsó tagjaként. Az örökkévalóságnak épített létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét, elavult. Az első világháború békeszerződése az erődrendszert kettévágta: a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található. A két világháború között a Magyar Királyi Honvédség laktanyaként és kiképzőközpontként használta az erődöt, majd 1945-től 1991-ig a szovjet csapatok legnagyobb fegyverraktára volt. Az erőd ma az UNESCO világörökségi várományosi listáján szerepel. A klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító három-négy méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú föld alatti kazamatáival.

A Monostori Erőd felújított udvarán haditechnika-parkot találunk, a Dunai bástya pedig 1200 négyzetméteren várja látogatóit. A hely nemcsak családi, hanem vállalati és iskolai programok lebonyolítására is kiváló. Az épületegyüttes egy részét már felújították, a látogatóközpontban történelmi életképeket bemutató hadtörténeti interaktív kiállítást találunk. Szomszédságában viszont valóságos időutazást tehetünk. Jól jön itt a kényelmes sportcipő, a zseblámpa, hiszen több kilométeren át bolyonghatunk a hosszú, föld alatti folyosórendszereket bejárva. A kazamatahálózatban nincs villany, bokáig ér a por és az esetleges veszélyekre figyelmeztető táblák hiányoznak. Viszont a legnagyobb nyári hőségben is hűvös van itt. A monumentális méreteket csak itt érezhetjük igazán. Maga az erőd 25 hektáron fekszik, de teljes területe a lőterekkel együtt 70 hektár. A Monostori Erőd több mint 600 helyiséget rejt, egy időben 8000 katonának adott helyet.

Az erődben érdemes megtekinteni a Kenyérmúzeumot, amelynek ipartörténeti gyűjteménye a kenyérsütés történetét mutatja be. A szomszédságában, rögtön a bejárat mellett találjuk a Várak, korok, katonák című állandó kiállítást, amely bemutatja az itt a monarchia korában szolgálatot teljesítő katonák mindennapi életét, kiképzését és a haditechnika fejlődését. Az északi bástya belső udvarának rendkívül jó akusztikai hatását kihasználva építettek ott egy szabadtéri színpadot, színielőadások remek helye. A különleges Csillag Erőd a várost délről övező sáncrendszer tagja, amelyet vizesárok vesz körül. Az erőd 1586-ban épült Szent Péter-palánk néven, elnevezését négyágú csillag alakja miatt kapta. A komáromi erődrendszer két kisebb tagjának egyike. Amint az Igmándi Erőd, a Csillag Erőd szintén viszonylag kevésbé ismert a látogatók előtt. 1938-ban, a komáromi öregvárral együtt lőszerraktár lett, s miután Németország lerohanta Lengyelországot, a lengyel menekültek egy része itt kapott ideiglenes menedéket. Az 1944. októberi nyilas hatalomátvétel után a csillag- és az igmándi erőd internálótábor lett; zsidók és cigányok ezreit indították innen a megsemmisítő táborokba. A második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi áfész tulajdonába került, és a cég zöldségraktárként hasznosította az erőd helyiségeit. A rendszerváltást követően a magyar állam a létesítményt visszavásárolta és 2005 óta a Csillag erőd látogatható műemlék. 2014-ben döntöttek a felújításáról. A Duna túlpartján lévő öregvár, valamint a Nádor-vonal több évtized után ismét látogatható.

Az öregvárat 1850-70 között újjáépítették, ekkor nyerte el végleges formáját. Az Igmándi Erőd pedig a szabadságharc földerődje helyén épült fel 1871-1877 között a város déli bejáratának védelmére, az új erődrendszer elválaszthatatlan részeként. Középkori lesüllyesztett, olasz rendszer szerint építették fel. Száraz árok veszi körül, külső lesfolyosókkal. Az erőd elzárta a városba délről vezető utat, biztosította, hogy a rendszer egyes tagjai kölcsönös tűz-összeköttetésben legyenek egymással. Elkészültével befejeződött a hatalmas komáromi erődrendszer építése. Nevét a közeli Nagyigmánd és Kisigmánd községről kapta. Méretei a Monostori Erődnél jóval szerényebbek, de érdekessége, hogy az ellenséges tűz szilánkhatása elleni védelmet szolgáló úgynevezett harántsáncok is megépültek és ma eredeti állapotukban tanulmányozhatóak itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!