Utazó

2017.02.25. 22:50

A khmerek földjén ismerik a magyarokat

Sokak vágya, hogy felfedezzék a világot, megismerjenek távoli kultúrákat. Ám olykor ehhez a pénzen kívül kell némi elszántság, szervezés és nagyon alapos felkészülés is...

Gábor Gina

Feltéve persze, ha nem akarunk pusztán az utazási irodák kínálatára hagyatkozni, és a szokásos turistaútvonalakon kívül mást is fel akarunk fedezni, meg akarjuk ismerni az ott élő embereket.

A fehérvári fiatalembert, Lukács Károlyt éppen ez vezette, amikor egy barátjával elhatározta: tapasztalatot gyűjt a messzi Délkelet-Ázsiában. Az út legizgalmasabb pontját Kambodzsában élték át, nemcsak azért, mert olyan helyen jártak, ami a világ-örökség fontos része, hanem azért is, mert kiderült: Kambodzsában ma is tudják, hol van Budapest.

- Engem mindig nagyon izgatott, hogy milyen lehet a hideg télből elutazni a forró nyárba, no és persze emellett jó néhány ottani nevezetesség is szerepel-szerepelt a bakancslistámon. Nehéz egy efféle utazáshoz társat találni. Szerencsére véletlenül kiderült, hogy egykori évfolyamtársam is épp ezt a vidéket szeretné felfedezni. Évek óta nem nyaraltunk sehol, így elhatároztuk, hogy megtakarításainkat erre fordítjuk...

Többféle délkelet-ázsiai ország szóba került, de amikor tavaly szeptemberben olcsóbb repülőjegyekhez tudtunk jutni, már tudtuk: Malajzia, Thaiföld és Kambodzsa lesz az úti cél - mesélte Lukács Károly, aki az elszántságon és a szervezőkészségen kívül további fontos erénnyel dicsekedhet: több nyelven is kiválóan beszél, elvégre tolmács-fordító szakon szerzett diplomát. Azt mondja, az angol nyelv ismerete nélkül nem is szabad Délkelet-Ázsiába utazni. De ő a németet is használta, no meg az oroszt, hiszen Thaiföld tele van orosz turistával. Thaiföldön kicsit nyaraltak is, de sokat kirándultak.

Jártak például a híres Phi-Phi szigetcsoportnál, ahol különlegesen kék a tenger, egészen sárga és finom a parti homok. Ott forgatták a Part című Leonardo DiCaprio-filmet. Ám Karcsi hozzáteszi: kissé kiábrándító, hogy a filmben érintetlennek látszó helyet ma elözönlik a turisták...

Malajziát viszont barátságos, élhető országnak ismerték meg. Karcsi Kuala Lumpurban, fülledt melegben ünnepelte 30. születésnapját. Malajzia fővárosa jó tájékozódási pont azok számára, akik az iszlám kultúrát, művészetet szeretnék megismerni - mondja -, de a nevezetességek közül őt különösen a Batu barlangok nyűgözték le: amit ott az egyik legszebb hindu szentélyként tartanak számon.

Kambodzsába Thaiföldről ruccantak át repülővel, hogy megismerjék az angkori templomegyüttest, ami az ország északnyugati részén, Sziemreap város mellett található. Az utazónak olykor ki kell lépnie a komfortzónájából: így volt ez Kambodzsában is, ahol láthatóan nehezen élnek a helybeliek.

De az utazó is megkóstolhatja az utcai árusoknál a sült szöcskét, a krokodil- vagy a kígyóhúst... De a legnagyobb élmény a csodálatos Angkor, a hatalmas település, ami a 9. század és a 14. század között épült, terjeszkedett. A khmer birodalom emléke ez: a kambodzsaiak ma is a khmerek leszármazottainak tartják magukat.

- Ez az ősi civilizáció a 14. században elpusztult, a város az enyészeté lett - mesélte Lukács Károly. - A kőtemplomok megmaradtak, bár a dzsungel benőtte ezeket is. A területre - amit a természet visszahódított - egy francia kutató talált rá, és a romváros feltárásához, bemutatásához Kambodzsa francia és indonéz segítséget is kapott. Az ősi város legszebb templo-maiban jártunk. Lenyűgöző, hogy úgy állították helyre a területet, hogy látszódjon a szimbiózis a dzsungel és az épületek között. Csodálatos, ahogy a templom ablakából hatalmas fa nő ki...

Nos, kiderült: a magyarokat a kambodzsaiak ma is számon tartják, hiszen egykor azonos táborba tartoztunk... Sőt, a magyarok a romváros régészeti feltárásainál is segítettek.

- Az idegenvezetőnk, akit ott felfogadtunk, igen készséges volt, különösen, hogy kiderült: itthon készültem, láttam egy filmet is a vörös
khmerekről, akik a 70-es években a legvadabb kommunista diktatúrában munkatáborokba küldték az embereket, az értelmiséget szinte kiirtották.

Idegenvezetőnk azt mesélte, az ő családja is sokat szenvedett, őket is kitelepítették a fővárosból. Hozzátette: most a kambodzsai néppárt van hatalmon, de a magas pozíciókban máig ott vannak azok is, akik a rettenetes Pol Pot-rezsimet szolgálták. Mondtuk, hogy ez a helyzet számunkra is ismerős kicsit - mesélte Karcsi, akit a rengeteg élmény arra sarkall, hogy új terveket szőjön. Szeretné egy-két év múlva eljutni a Fülöp-szigetekre is...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!