Utazó

2015.10.16. 13:47

A borostyánkő bűvöletében

Balatonrendes – Egy Tapolcáról és a környékékről verbuválódott csoport Burgenlandba kirándult a közelmúltban, ennek során ellátogatottak Bernsteinbe, a sziklamúzeumba is.

Civil Tudósítónktól

Az ásványbarátoknak érdemes megcsodálni Otto Potch múzeumát. Az ide látogatók a sziklákba vájt vitrinekben megcsodálhatják az osztrák hegyek ásványritkaságait. A gyűjtemény büszkesége egy különösen szép, szemet gyönyörködtető, Hohen Sonnenblicken talált hegyi kristálygömb, melyet ott óvatosan szétszedtek, majd a Sziklamúzeumban újra összeállítottak.

Az első utazás napján, Güssing (Németújvár) és Oberwart (Felsőőr) után Borostyánkő felé vezetett az út.

Belépve a múzeumba, már mindenkinek csodálatos látvány volt az ott kiállított rengeteg eladásra váró nyakékek, karkötők, különböző kövek, akár csak tenyérben simogatós kövek, amelyek úgymond az egészségünkre is kihatnak, ha a tenyerünkben tartjuk.

Sok idő nem volt szemlélődésre, mert innen indultak az emberek a képzeletbeli bányába, minden rekonstrukció, de nagyon élethű. Ezen a környéken már a középkorban is komoly bányászat folyt rézérc és vaskovand (pirit) után.

Borostyánkő község ismert arról, hogy itt lelhető fel egyedül Európában a nemesszerpentinkő.

Fotó: Perger Katalin

Az útmutatókban ”szerpentin” a latin serpens=kígyó szóból ered. A nemesszerpentin a közönséges nemesszerpentinben van bezárva erezetekben. A világoszöldtől a sötétzöld minden árnyalatáig láthatóak a kövek. Hasonlít a kínai jádekőhöz, pedig ezzel semmilyen rokonságban nincsen. Megtévesztő annak, aki nem jártas a kövek ismeretében.

Elhaladva a vájatokban megnézhetőek a műveletek, a bányászat technikája.

Mindenekelőtt tisztelet a kiállítóknak, hogy a balti borostyánkő 40 milliós történetével is foglalkozik.

Videofilm egészíti ki a látogatók ismereteit, és többnyelvű bejátszás.

Ausztriában is egyedülálló, a borostyán utakkal ismerkedve minden érdeklődőt teljes mértékben tájékoztat, arról, hogy hogyan folyt az őskori fák megkövült  gyantájának keletkezése, , hogyan termelték ki. A borostyánkőúton folytatott kereskedelem, misztikum, gyógyító erő, hiszen a legsokoldalúbb, , legerősebb gyógykövek közé tartozik.

És itt jön a művész: Otto Potch, aki 1980-ban  állami támogatás nélkül, két fia közreműködésével  megnyitják a múzeumot. Ő az a szobrászművész és esztergályos, aki egyetlen szakembere a nemesszerpentin és a természetes borostyánkő megmunkálásának.. Ő már 19 évesen rájött arra a titokként őrzött eljárásra, amit a kínai elefántszobrászok  évszázadokon keresztül őriztek.

Szerző: Perger Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!