Úrkút

2017.04.30. 16:44

Bámulatos égi jelenség - Csillagászat napi bemutató Ajkán

Rendkívüli izgalmakkal teli Csillagászat napi bemutatót tartottak szombaton este az ajkai agórán – tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc klubvezető.

Penk Tímea

Az Úrkúti Csillagászati Klub rendszeresen szervez különféle ingyenes programokat a városban, illetve más településeken is.

- A Csillagászat napi programunkon első vendégeink egy bámulatos jelenséget figyelhettek meg, bolygórendszerünk legnagyobb planétáját. A Jupiter gázóriás felhőzetének tetején a legbelső holdjának, az Ionak az árnyéka vonult végig, ezzel a bolygó adott pontjain napfogyatkozást idézve elő.

Ezt követően az Io hold lassan kikerült a Jupiter korongja elé, mely szintén a távcsövekhez vonzotta kíváncsi vendégeink hadát – számolt be Ivanics Ferenc. Hozzátette: égi kísérőnk kráterekkel szabdalt felszínét is megtekinthették a látogatók, majd a naprendszerünkön kívüli objektumokkal is megismerkedhettek. A programot nyílt csillaghalmazok, gömbhalmazok és kettőscsillagok ékesítették.

Este nyolc és tizenegy óra között több mint százharmincan látogattak el a belvárosba, hogy az Úrkúti Csillagászati Klub öt műszerének segítségével elmélyedjenek a kozmosz csodálatos világában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!