Ukk

2015.07.03. 08:00

A kis sikereknek is örülni kell - vallják az ukkiak

A jövő építése mellett a múlt értékeinek ápolását is fontosnak tartja Ukk község.

Tisler Anna

Komendánt Irén, a település második ciklusát töltő polgármestere örömmel beszél arról, hogy tavaly ősszel létrehoztak egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet, amely elsősorban a helybelieknek biztosít hosszú távon megélhetést.

Komendánt Irén polgármester a legkisebb eredménynek is örül
Fotó Tisler Anna

A feldolgozóba kerülő gyümölcsöket és zöldségféléket is helyben termelik meg. Málnát, homoktövist valamint sütőtököt, céklát, sárgarépát termelnek. Idén megkapták a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegy használatának jogát, amely, mint a polgármester megfogalmazta, a piacra jutásukat és a termékek megjelenését segíti. Jelenleg 21 közfoglalkoztatott dolgozik az önkormányzatnál, amely a 358 fős lakosságú kis településen jelentősnek mondható. A polgármester 2012 óta megyei és országos szinten kimagasló eredményeket ér el a közfoglalkoztatási programokkal. A községben az üresen álló házakat gyakran fiatalok vagy gyermekes családok vásárolják meg.  A közlekedés jónak mondható, Ukk vasúti csomópont és a 84-es főút miatt, így a munkába és iskolába járás is megoldott. A 60 éven felüli lakosok száma 80 fő, a 14 éven aluliak hatvanan vannak.  Általános iskola felső tagozat is működött a településen, a kistérségben a gyermeklétszám csökkenése miatt azonban 2014. szeptembertől megszűnt. Az épületet az önkormányzat folyamatosan újítja fel és tölti meg funkcióval. A volt iskola épületében kapott helyet a Marcal-vidéki Önkormányzatok Szociális Társulásának Családsegítő és Gyermekjóléti Intézménye, a Rákosi Viktor művelődési ház, könyvtár és emlékház, valamint a települési önkormányzat hivatala. A volt polgármesteri hivatal épülete jelenleg üresen áll. A képviselőtestület olyan hasznosításban gondolkodik, amely az egész település számára hasznot hoz. Figyelik a pályázati lehetőségeket is.  A terveik között szerepel a 84-es számú főúttól az óvoda épületéig vezető járdaszakasz felújítása, mely Ukk főutcájának mondható. A falugondnoki gépjármű cseréjét is tervezik. Az autót gyakran használják, a betegek azzal utaznak vizsgálatokra, a falugondnok segít a gyógyszerek beszerzésében, a vásárlásban is. Az elmúlt két évben elkezdett felújítási és épület karbantartási munkálatok folytatására törekszenek.

 

Az óvoda a nyári szünet egy részében is nyitva tart, de ekkor csak azokat a kicsiket viszik, akik felügyeletét szüleik nem tudják máshogy megoldani. Ahol van iskolás testvér, a kicsi is otthon marad. Mint Takács Zsuzsanna óvónőtől megtudtuk, 25 helybeli gyereket írattak be. Többségük három éves korában kezdi az óvodát. Az intézmény jól felszerelt, a tágas udvaron sokat tudnak játszani, sportolni. A Szalai-kúria épületében a gyermekintézmény mellett melegítőkonyha működik, a közösségi terem található. A falu központjában található a sportcentrum játszótérrel, pihenőparkkal, kosár-, kézi- és labdarúgópályával, mely kikapcsolódási lehetőséget biztosít a helyieknek és a rendezvények helyszínéül szolgál.

Az óvoda is a Szalay kúriában kapott helyet


Pályázati támogatással készült el a pihenőpark, ahol főként a fiatalok töltik együtt szabad idejüket. Az énekelni szerető felnőttek a Búzavirág Hagyományőrző Asszonykórusban Tőtős Erzsébet tanárnő vezetésével készülnek a fellépésekre. A kórus tavaly ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját.

A szabadidőpark hétvégén a fiatalok találkozó helye

Takács Zsuzsanna és Kovács Mirella játékokat válogat az óvodaban

A helybeliek ápolják a község neves szülötte, Rákosi Viktor író, újságíró, humorista, sportvezető, országgyűlési képviselő emlékét. Rákosi Viktor 1859-ben született Ukkon. A helyiek ősszel Rákosi Viktor emléknapot tartanak. Minden második évben Budapestre utaznak, hogy a Farkasréti temetőben megkoszorúzzák az író sírját. Az ukkiak tartják a kapcsolatot a leszármazottakkal is, akik részt vesznek a megemlékezésen. Tőtős Erzsébet jelenleg könyvet ír Rákosi Viktorról.

A Rákosi Viktor emlékszobát korhű bútorokkal rendezték be


Komendánt Irén elmondta, a kistérség települései között jó a kapcsolat, a polgármesterek és a képviselőtestületek tagjai segítik egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!