Tüskevár

2017.06.03. 19:43

Remény és árnyék - Az Erdő Madonnája vigasz a szomorú léleknek

Tüskevár - A képesfa nemcsak vallási történetet hordoz és a betyároknak találkozóhelyül szolgál, hanem a szerelmesek is ellátogathatnak ide és fogadalmat tehetnek egymásnak – mondta Kovács Zoltán államtitkár a megújult emlékhely avatóünnepségén.

Penk Tímea

A tüskevári erdőben egy háromszáz éves tölgyfán Szűz Mária képe látható, amely a legenda szerint a török időkben istenhitet és reményt jelentett a raboknak. Lejer Dominika tüskevári diák idézte fel a tizenhetedik századi történetet, amely egy török és egy magyar rab barátságáról szól. Berzsenyi László Bécs ostrománál került török kézre, de a török Ibrahim is rabként menetelt Konstantinápolyba. A tüskevári tölgyfához érve a képre néztek, és megnyugvást és vigaszt lelt lelkük. Tizenkét évnyi rabság sem ölte meg bennük a szabadulásba vetett hitet, és egyszer csak kitárult előttük az ajtó. Az Erdő Madonnájában felismerték a szeretet, a jóságot és az irgalmat. Amikor visszaértek a Somló lábához, Ibrahim otthonra lelt László házában. A török férfi rájött, hogy a magyar asszony kötözte be korábban sebeit. Ibrahim keresztvíz alá hajtotta fejét, Istvánként élt tovább, és László idősebb lányának kezét nyerte el.

- A háromszáz éves tölgyfa a nagyjenői, mai nevén tüskevári erdőben áll. Aki erre téved, imádkozik egy Üdvözlény Máriát a haza felvirágozásáért, és utána folytatja útját – ismertette a diáklány. Molnár Levente polgármester Polgár Olivér írását és a Somló környékéről szóló történelemkönyveket idézte, amelyek szintén említik a képesfát.

- Az erdő legöregebb fája emlékeztet a régmúlt időkre, jelképezi az ősök tiszteletét, a rajta elhelyezett Szűz Mária ábrázolásért nevezik képesfának. Sokan itt kérték a Szűzanya segítségét, hogy szeretteik hazatérjenek a harcmezőkről – mondta a polgármester. Hozzátette, a falubelieken kívül a betyároknak is találkozóhelye volt a képesfa, sokan megpihennek itt, és a gyerekeknek is közösségi helyet jelent. A felújítás során az utódokra is gondoltak az újabb tölgyfák ültetésével. Molnár Levente megköszönte mindazok fáradozásait és támogatását, akik hozzájárultak a képesfa és környezetének a megújulásához.

Kovács Zoltán elmondta, hogy majdnem minden településnek van egy fához kapcsolódó legendája. Beszámolt a fa és az erdő értékeiről, valamint ezek védelmét szolgáló jogszabályok megalkotásáról.

- A képesfa ne csak a helyi közösség számára legyen emlék vagy találkozóhely, hanem máshonnan is látogassanak ide! A fának árnyéka is van, ami megvéd a melegtől. Vigyázzon mindenki a saját fájára, hogy sokáig árnyékot nyújtson - hangsúlyozta az államtitkár.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a remény átsegít a nehéz időkön.

- Halott az erdő, ha a fák ágain nem fészkelnek madarak, a fűben nem nyüzsögnek parányi bogarak. Ilyen a lélek is: ha nem figyelünk az apró örömökre, az élet legjavát veszíthetjük el – mondta a vezérigazgató. Varga László ismertette az erdészet tevékenységét, amely a nemzeti vagyon gyarapításán és a termelőtevékenységen túl közjóléti feladatokat is ellát: kilátókat, pihenőhelyeket, tanösvényeket létesítenek.

Somlai Péter esperes szerint azért kellene sokaknak kilátogatni a képesfához és a szűzanya oltalmát kérni, hogy tudjanak dönteni az igazság mellett, és ne hagyják, hogy gondolkodásukat átmossa a neoliberális áramlat.

- Adja meg nekünk Isten a tisztánlátás kegyelmét, hogy helyesen tudjuk dönteni életünkben, és adja meg, hogy a hitünk mellett dönthessünk, mert ez őriz meg minket magyarnak a jövő számára – mondta az esperes, majd megáldotta az emlékhelyet.

Az ünnepségen fellépet a Bakony Vadászkürt Egylet és a Tüskevári Nyugdíjasklub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!