Tudomány

2017.02.02. 13:49

Stresszel az irodában? Hallgasson vízcsobogást!

Egyterű irodákban dolgozók számára gyakori probléma a koncentráció hiánya. Ennek a megoldására álltak elő szakemberek meglepő ötletekkel.

A kollégák hangos beszélgetése, a telefoncsörgés, az irodai gépek zaja mind könnyen elterelhetik a dolgozók figyelmét a munkáról. A legfrissebb kutatások szerint a zajt legkönnyebben egy másik zajjal lehet kioltani - írja a HVG.

Gondoljunk csak bele: a gyerekeket a motor duruzsolása vagy a hajszárító zúgása altatja el de bizonyára Önökkel el is előfordult már, hogy a vonat zakatolása közben merültek álomba. A zajszennyezés elnyomására ezért javasolják az állandó frekvencián zümmögő zajokat.

A tudósok szerint a legjobb, ha a természet hangjait, például a patak csobogását, a tengermorajlást, a eső vagy a fák lombjának hangjait használjuk. Ezek képesek javítani a dolgozók hangulatát, fokozzák koncentrálóképességüket és munkateljesítményüket, miközben elnyomják a kollégák zajongását.

A feltételezés azonban nem minden esetben helytálló: az 1980-1999 között születetteknél ezek a természetes hangok csak akkor teljesítményfokozó hatásúak, ha az egyénnek vannak ehhez kapcsolódó kellemes emlékei.

A videók segítségével Ön is kipróbálhatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!