Tudomány

2015.09.09. 12:24

Japán tudós kapott tiszteletbeli doktori címet

Veszprém - A Pannon Egyetem Mérnöki Karának tanévnyitó ünnepségén tiszteletbeli doktori címet kapott Kenso Soai, a Tokiói Tudományegyetem Alkalmazott Kémia Tanszék professzora.

Balla Emőke

A mérnöki kar tanévnyitóján Szalai István dékán köszöntötte az intézmény jelenlegi és egykori hallgatóit, beszélt az intézmény rangos mérnöki múltjáról és szakmai hagyományairól. Felhívta az elsőévesek figyelmét az egyetem és a város adta lehetőségekre. Hatvanan ötven évvel ezelőtt végeztek, ők arany diplomát, míg a hatvan évvel ezelőtt végzett négy hallgató gyémántoklevelet vehetett át Gelencsér András rektortól és Szalai István dékántól.

A rektor Doctor Honoris Causa címet adott át Kenso Soainak, a Tokiói Tudományegyetem Alkalmazott Kémia Tanszék professzorának tudományos és iskolateremtő munkásságának elismeréseként. A professzor elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést. Ezzel nemcsak az ő, de csoportjának a munkáját is elismerték. Kenso Soai az elmúlt két évtizedben a kémia legjelentősebb felfedezéseinek egyikét tette. Az élő szervezet működésének egyik legfontosabb jellemzője az asszimetrikus reakciók lejátszódása. Ezeknek a mesterséges előidézése a kémia és a gyógyszeripar egyik kihívása. A professzor azt kutatja, hogy a biológiai molekulák asszimetriája honnan ered. Ezt a területet Magyarországon is kutatják, van kapcsolata a hazai kutatókkal, mondta.

Kenso Soai 1995-ös felfedezése e területen nagy áttörést hozott, neve szóba kerül a kémiai Nobel-díj lehetséges jelöltjei között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!