Tudomány

2015.07.27. 10:36

Őslénynap leletbemutatóval

Németbánya/Iharkút - A Magyar Dinoszaurusz Alapítvány jóvoltából Dinoexpot szerveztek a hétvégén.

Szántó Renáta

Az érdeklődőket erdei kisvasúttal vitték a korábban külszíni bányaként üzemelő területre, ahol betekinthettek a helyszíni ásatásokba és Ősi Attila paleontológus segítségével megismerhették az őslények világát. A fiatal kutató színes előadással készült. Közérthető formában, leletekkel, könyvekkel és érdekességekkel mutatta be a közönségnek a dinoszauruszok világát, valamint munkájuk részleteiről és eszközeikről is beszélt.

A hőség ellenére a nyíltnapra már korábban beteltek a helyek. A szervezők összesen három látogatási alkalmat hirdettek, a négyszáz személyes limitet ennek ellenére hamar elérték. A rendezvényen előzetes regisztrációval lehetett csak részt venni.

A programra főként családok érkeztek. Kalapban, vizes palackokkal a hátizsákban indultak el a külszíni bányához. A rövid, erdei vonatos kirándulás vidám hangulatban telt. A látogatók izgalommal nézelődtek és beszélgettek, kíváncsian forgolódtak, hátha megtekinthetnek valamit már az ásatásból.

Az utazást követően a kutatócsoport két tagja üdvözölte a bánya lankáinál a társaságot. Rövid, hasznos tippektől sem mentes bevezetőjük után, mély vízmosásokon és meredek partfalak mellett a lelőhelyhez kisérték a látogatókat, ahol Ősi Attila várt. Néhány méterre a fejtési munkától - melyet az előadás idejére sem hagytak abba a kutatócsapat munkatársai - a paleontológus kiemelte a hely fontosságát és összefoglalta a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, érdekességeket. Bemutatta az általuk használt szerszámokat és mesélt az expedíció korábbi éveiről is.

Az előadást követően Németbányán és Bakonyjákón további programokkal várták a dinó-túra résztvevőit. Filmet vetítettek az őslényekről, továbbá kiskerti totót is kitölthettek a játékos kedvűek. Bemutatkozott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, geotúrát és Nordic Walking túrát szerveztek az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!