Tudomány

2015.06.10. 19:53

Kockázat és mellékhatás az alternatív orvoslásban

Egyre népszerűbbek az interneten terjedő alternatív gyógymódok és öngyógyító módszerek, ám ezek gyakran kockázatokat rejtenek magukban.

Marton Attila

Nem szabad bedőlni a hirdetéseknek, mert nincsenek varázsszerek, hangsúlyozta Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém megyei elnöke. Hozzátette, az interneten felbukkanó információk többsége a tudatlanságra épít.

Óvatosan is lehet alkalmazni

A háziorvosként praktizáló elnök gyakran találkozik olyan páciensekkel, akik valamilyen alternatív gyógymódhoz is fordulnak. Néhány éve sokan a C-vitamin nagyobb dózisokban történő beszedésétől várták, hogy elkerülik a betegségeket, újabban a kurkuma és a zöld alga jótékony hatásában bíznak egyre többen. Megjegyezte, a placebohatás miatt előfordulhat, hogy rövid távon javulás áll be a beteg állapotában, ám az egészségügyi kérdésekben tájékozott ismerős véleménye mellett a háziorvossal történő egyeztetést sem szerencsés kihagyni, mielőtt egy interneten olvasott gyógymódot kezdenénk alkalmazni.

A gyógyszerésszel történő konzultációt nem szabadna kiváltania az interneten való tájékozódásnak, emelte ki Czaun Péter, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém megyei elnöke. Hozzátette, a gyógyszertárak internetes boltjaiból csak vény nélküli készítményeket rendelhetünk. Más, külföldi honlapokon vásárolt gyógyszernek minősülő készítmények esetén pedig nagyon oda kell figyelni, ugyanis az internetes vásárlásnál hiányzik az a minőségbiztosítás, ami a patikákban adott. Felhívta a figyelmet arra is, a gyógyszerész nem tud tanácsot adni, a beteg pedig nem tud kérdezni, ami azért is baj, mert előfordulhat, hogy a megrendelt készítmény interakcióba lép más gyógyszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!