Tudomány

2015.04.30. 16:46

Klímaváltozás: Ma már nem kérdés, cselekednünk kell

Veszprém - Mindannyiunk felelőssége, hogy mérsékeljük az éghajlatváltozás okozta környezeti terhelést, csökkentsük annak hatásait. A klímaváltozás, a felmelegedés életünk szinte minden területét érinteni fogja, és érinti már ma is – tudtuk meg Dr. Tóth Józseftől a Pannon Egyetem docensétől, aki ma már nyugdíjas.

Éghajlatváltozásról szóló cikksorozatunk második részében ővele beszélgettünk a globális felmelegedésnek a felszíni és a felszín alatti vizekre gyakorolt hatásáról.

A globális felmelegedés egyre nagyobb hatással van a Föld édesvízkészleteire, mely a teljes vízkészlet csupán 2.5%-a.  A tartalékok jórészt jég és hó formában léteznek (nagyjából az előbbi kétharmada).  Ez azt is jelenti, hogy az emberiség és az élő természet számára kevesebb, mint 0.6-0.8%-a érhető el közvetlenül. A felmelegedés következtében a sarki jég olvad, a gleccserek fogynak, s mindez az édesvíz mennyiségének csökkenését is eredményezheti. Országunk vízzel bőségesen ellátott, vízkészletünk felbecsülhetetlen értékű stratégiai kincs, de ne üljünk ölbe tett kézzel, mert a felmelegedéssel a mennyisége csökkenhet, minősége romolhat.  A vízvagyon döntő része határainkon túlról érkezik. Tudjuk-e azt, hogy több víz távozik tőlünk, mint amennyi érkezik? Az évi csapadék és a párolgás eredményekét mintegy 2-3%-kal több távozik az országból. Meglepő érték? Nem kellene legalább ezt a mennyiséget hasznosítani, ahogy Európa más országaiban már régen megtették?

Tóth József szerint nem ülhetünk ölbetett kézzel
Fotó: Szám Dorottya

Megtapasztaltuk már, hogy a zivatarok gyakorisága, ereje megnövekedett, s gyakran felhőszakadással érkeznek. Ennek a víztömegnek az elvezetése megoldandó feladat (záportározók építése, ahol még nincs), ha nem akarjuk, hogy az ár elvigye a termőtalajt. A települések feladata az elhanyagolt vízelvezetőárkok karbantartása, felújítása (belvizek). Felértékelődik az esővízgyűjtés is. Vidékünk hegyes, dombos, erdőkkel borított. A nagy esők a domboldalak termőtalaját leviszik a völgyekbe, ha a fákat már kivágtuk, s kopár dombok maradnak. Az erdőkre vigyázzunk, mert azokra a Földünknek nagy szüksége van a regenerálódáshoz!

Az évszakok melegedésével a szárazság fokozódik. Az öntözés elengedhetetlen a visszafordíthatatlan károk elkerüléséhez. Az öntözőrendszer drága – bizonyára állami és uniós támogatás is igényelhető – de pár év alatt megtérül, mert az öntözött földekről kétszer, háromszor akkora termés takarítható be. Olyan országokban, területeken, ahol öntözés van ott az élet is gazdagabb

Fokozottan kell vigyázni a felszín alatti vizeink tisztaságára. Régiónkban a karsztvíz a jellemző, mely ivóvízként szolgál. Vízbázisaink sérülékenyek, s fokozott figyelmet kívánnak, óvni kell minden beszivárgó szennyezéstől, de bármely más beavatkozástól is! Az hogy a karsztvízrendszer mennyire sérülékeny és veszélyeztetett azt az utóbbi néhány évtized történései is bizonyítják, gondoljunk csak a bauxitbányászat által okozott károkra.

Nehéz megmondani, hogy a Föld hogyan „viseli” majd ezt nagyfokú, szinte alig ellenőrizhető emberi beavatkozást. Erre a tudomány ma még nem tud pontos választ adni. A globális felmelegedés sok évtizedes hullámzó folyamat. A fokozódó felmelegedés, a szárazodás, a vízhiány nemcsak nálunk jelentkezik, hanem napjaink drámai menekült áradatának okai között is szerepelhet, s akár háborús helyzetet is eredményezhet. A mi feladatunk, hogy a saját körzetünkben is keressük azokat a lehetőségeket, mellyel a valószínűsíthető hatásokat mérsékelni lehet. Meg kell érteni, hogy tetteink hatását nem mi, hanem unokáink, s gyermekeik fogják érezni. De akkor már ők nem tudnak szemünkbe nézni és kérdezni!  Optimizmusra adna okot, ha a felmelegedést sikerülne lassítani, vagy akár megállítani. S akkor talán már a Föld-gyógyító megoldás is közel lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!