Tudomány

2015.10.13. 20:12

Gyulladás váltja ki a gyógyíthatatlan tüdőfibrózist?

Ismeretlen eredetű és gyógyíthatatlan betegség az idiopátiás tüdőfibrózis. A ritka betegség többnyire a hatvan év felettieket veszélyezteti.

Marton Attila

A kór gyógyíthatatlan, a betegség diagnózisának felállítása után a betegek átlagosan kettő-öt évet élnek, mondta Medgyasszay Balázs, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója. A szakemberek még nem tudják, hogy a tüdőfibrózist mi váltja ki, a jelenlegi feltételezések szerint olyan behatás éri hosszú időn keresztül a tüdőt, ami később egy speciális, steril gyulladást vált ki, amely végül a tüdőszövet hegesedéséhez, fibrózishoz vezet, magyarázza a szakember. A tüdőfibrózisos betegek száma nem változott érdemben az elmúlt években, Farkasgyepűn jelenleg is kezelnek ebben a betegségben szenvedőket.

A kór az idősebb korosztályt érinti, főként hatvan év felettieknél jelentkezik, a fiatalkori hasonló morfológiájú tüdőbetegségek jellemzően nem ebbe a csoportba tartoznak. A betegség tünetei a száraz köhögés, a fulladás, a fáradékonyság és a terhelhetőség csökkenése. A kivizsgálás centrumokban történik, a funkcionális és képalkotó vizsgálatokon kívül általában szövettani mintavételre is szükség van. A kezelés speciális és kombinált módon történik, mivel a betegek általában más társbetegségekkel is rendelkeznek, hívta fel a figyelmet a főigazgató, aki arról is beszélt, a hagyományos kezelés mellett – egyelőre egyedi méltányosság alapján – lehetséges az immunterápia alkalmazása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!