Tudomány

2016.11.27. 17:20

Először, de nem utoljára Veszprémben- főszerepben a meteoritok

Sikerrel zárult az Úrkúti Csillagászati Klub (ÚCsK) első veszprémi programja. Szép számmal érkeztek vendégek az elsősorban benti programnak meghirdetett rendezvényükre. A főszerepben, mint ahogy többször, úgy most is a meteoritok álltak.

Piltman-Horváth Barbara

A klub 2-3 havonta megújuló gyűjteménye garantálta, hogy a résztvevők ne csak a meteoritokról szóló vetítéses előadást láthassák, hanem - kozmikus szilánkjaiknak hála - testközelbe hozták számukra ezt a távoli, éteri világot.

Ivanics Ferenc (magyaráz) mutatja a meteorit darabokat az érdeklődőknek. Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

Vendégeik nagy izgalommal vették kézbe a klub kollekciójának legújabb tagját, egy 1,5 kg-os vasmeteoritot, többen még szelfiztek is vele. A meteoritok nézegetése közben a mikroszkópjaik is sokakat vonzotta,  még a terem másik végében is hallani lehetett a műszerekbe pillantók „wow”, „ez durva”, „hihetetlen” felkiáltásokat. Mobiltelefonjaikkal többen készítettek felvételeket is a mikroszkópok okulárjain keresztül, melyeket azután elégedetten mutattak meg társaiknak.

A borús idő ellenére vittek magukkal csillagászati távcsöveket is. E szerkezeteket leginkább a gyerekek tanulmányozták aktív kíváncsisággal. Milyen ÚCsK program lenne az olyan, ahol az igazán érdeklődőket nem ajándékoznánk meg? Egy totó kitöltése után, három csomag kis meteorit darabot sorsoltak ki vendégeik között, azok legnagyobb meglepetésére és örömére.

A programon résztvevők nem mentek haza üres kézzel, ugyanis az ÚCsK ajándék asztalán bárki választhatott krétakori ammonitesz kövületet vagy Meteor csillagászati folyóiratot magának emlékbe.

Még az M1-es hírcsatorna is érdeklődött a programról, egy 3 perces élő közvetítésben jelentkeztek be a helyszínről, az Új Nemzedék Közösségi Térből a televízió híradójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!