Tudomány

2015.09.13. 16:48

Drón a vadászgépek ellen

A következő 30 évben az Egyesült Államok első számú vadászgépe az F 35 lesz. Nem ez a légierő csúcsgépe (ez a cím az F-22-t illeti meg), de a Pentagon több mint 2400-at rendelt az F 35-ből, míg az F 22-ből csak 187-et.

Napló

Vagyis jó eséllyel az F-35 lesz a leggyakoribb gép a légierőnél, a hadseregnél és a haditengerészetnél és ez kiváló célponttá teszi.

A Moszkvában megrendezett légi bemutatón az orosz United Aircraft Corporation bemutatott egy drónt, aminek valószínűleg az lesz a feladata, hogy F 35-re vadásszon.

A drón leginkább az amerikai X 47B pilóta nélküli kísérleti repülőgépre emlékeztet. Bár azt nem kimondottan harcra tervezték, a gép formatervezése azt sugallja, hogy a jövőben könnyűszerrel fejlődhet tovább egy halálos lopakodó fegyverré. A UAC által bemutatott modell áttetsző volt, így a felhasznált fedélzeti elektronikát is szemügyre lehetett venni. A látottak alapján mindkét szárnyban egy-egy könnyű propellert helyeztek el, így az sem zárható ki, hogy a gép akár függőleges felszállásra is képes.

A Flightglobal idézte a UAC vezetőjét, aki szerint az F 35-re vadászó drónnak része az integrált harcászati elektronika, ami nemcsak elektromágneses mezővel veszi körül a gépet , de még a radarokon sem fog látszani.

Bár az F 35-nek kifinomult fedélzeti szenzorai vannak, a magával cipelt rakétákat igen nehezen tudja elrejteni, és ez lehet a veszte. Ahhoz, hogy megtalálja és megsemmisítse az F 35-ös gépeket, az egyelőre név nélkül futó drónhoz valószínűleg olyan radarrendszert fognak használni, mint a kínai Divine Eagle 2-höz. Ezzel még az olyan, lopakodó képességgel rendelkező gépek is kiszúrhatók, mint az F 35 vagy az F 22.

A vadászgépek fejlesztése igen költséges. Mire az első tervektől eljutnak az utolsó csavarokig, százmilliárdokat költenek rá igen, dollárban. Épp ezért nem érdemes a vadászgépgyilkos drónnal tényszerű fenyegetésként számolni. Az oroszok már korábban is terveztek teljesen eszement konstrukciókat, amik végül nem jutottak el a gyártósorig, így amíg nem születnek meg az első hivatalos teszteredmények, a vadászgépgyilkos drónt is érdemes különlegességként kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!