Tudomány

2015.08.31. 15:50

A legjobb tárhely kell, de azonnal – de mégis kitől? (x)

Minden cég, vállalkozás, startup nagyon hamar eljut arra a pontra, amikor szüksége van egy megbízható hosting szolgáltatóra. Milyen szempontokat érdemes ilyenkor mérlegelni? Sorban lássuk a legkritikusabbakat.

Egy céges rendszer esetében a megbízhatóság talán a legfontosabb szempont, ami ebben az esetben elsősorban a rendelkezésre állást jelenti. A legtöbb szolgáltató ma már 99 százalék feletti rendelkezésre állást biztosít – ebben nagy különbségeket nem találhatunk.

Választ arra, hogy valójában melyikük a legjobb, elsősorban a tapasztalat adhat. Akár a másoké is – nem árt "körbeszimatolnunk", mielőtt letennénk a voksunkat egy-egy cég mellett.

Otthoni terepen gyorsabb a munka

A megbízhatóságnak része az is, hogy a hibákat gyorsan kijavítják, és megfelelő biztonságot garantálnak a szerverek számára. Akár dedikált fizikai szerverről, akár virtuális szerverekről van szó, a legjobb megoldás, ha olyan szolgáltatót választunk, amely saját szerverekkel dolgozik, saját adatközpontot tart fenn. Ilyen például a DoclerNet, amely saját, modern tárhely központjában saját hardverein futtatja felhasználói alkalmazásait.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy saját szakembereik is vannak, akik azonnal képesek javítani bármilyen hardveres és szoftveres hibát. Nem kell köröket futni a hiba bejelentésével, az adminisztrációval, azzal, hogy várunk a beavatkozásra.

Te mennyi kimaradást engedhetsz meg magadnak?

Miért ilyen fontos, hogy 99 százalék felett tartsuk a rendelkezésre állást? Webes jelenlétre nem véletlenül van szükség – a termékeket és szolgáltatásokat ma már nagyrészt online rendeljük meg, vagy vesszük igénybe. Ha a tárhely és így a weboldal, vagy szolgáltatás nem elérhető, az nem csak nekünk okoz kárt a kieső bevételek révén (hiszen ilyenkor nem tudnak rendelni, kapcsolatba lépni velünk a potenciális vevők), de ha például online szolgáltatást nyújtunk, azok is kárt szenvednek, akik igénybe veszik azt.

A biztonságra sem árt figyelni. Ismét egy olyan tényező, amelyet első kézből tapasztalhatunk csak meg igazán, de némi utána-érdeklődéssel biztosabbak lehetünk a dolgunkban. Ha kell, kérdezzünk rá, hogyan védik az adatközpontot a behatolásoktól – mind fizikailag, mind a virtuális térben.

Összegezve: jó tárhelyszolgáltatót épp úgy választunk, mint prémium élelmiszert. Megnézzük a választékot, megkérdezünk másokat, próbálták-e már, és a biztonság kedvért az összetevők listáját is alaposan elolvassuk. A döntéshez viszont tudnunk kell azt is, mit keresünk, nem árt tehát előre tervezni, hogy ne otthon derüljön ki, tonhalat vettünk az esti lecsóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!