Tudomány

2016.01.12. 12:12

A húszéves feltalálón a világ szeme

Hollandia, Japán – 2015 nyarán még csak médiaszenzációnak hatott annak a 20 éves holland fiúnak a nagyratörő terve, aki elméletileg megtervezte a világ óceánjaiba jutott műanyagok összegyűjtésére alkalmas víztisztító rendszert.

Leitner Vera

Ám Boyan Slat és csapata hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a The Ocean Cleanup projekt első úszó szemétgyűjtő szigete december végén kiváló eredményekkel szolgált a tesztelések során a holland vizeken. A további terveknek megfelelően a vízen lebegő tisztítórendszer január folyamán Japán és Dél-Korea között kezdi meg első éles bevetését – olvashatjuk a szervezet oldalán, a theoceancleanup.com-on.

Az óceántisztító gátrendszer felülről; a lebegő légpárnaalapú gát; a központi platform torony, ahol feldolgozzák és elszállításig tárolják az összegyűjtött hulladékot (forrás: theoceancleanup.com)

Földünk óceánjainak élővilága évtizedek óta egyre sanyarúbb sorsú elszenvedője a vízfelszínen felhalmozódó műanyaghulladéknak. Az évente 8 millió tonna, vizekbe kerülő műanyagszemét már-már száraz adatnak hat: egynek csupán a minden téren pusztuló Földünk állapotával kapcsolatos szomorú hírek közül. Számtalan alkalommal készültek képek szerte a világban halakról, teknősökről, emlősökről vagy vízi madarakról, akik szerencsétlenségükre ilyen hulladékkal találkoztak a vizekben, s ez nemegyszer fulladáshoz, növekedési rendellenességhez, pusztuláshoz vezetett. Ám egyes műanyagrészecskék a táplálékláncba is bejuthatnak, s az állatok szervezetében kiszabaduló mérgező vegyületek fejlődési és szaporodási rendellenességeket, rákot is okozhatnak – a vízi élőlényeket, azokból készült termékeket fogyasztó emberek körében is. Nem véletlen tehát, ha különböző szervezetek évtizedek óta hangoztatják vizeink tisztán tartásának fontosságát, ám az elkeserítő helyzetre idáig nem született valóban célravezető megoldás.

Ez a teknős még évekkel ezelőtt akadhatott bele a műanyagpalack-gyűjtő gyűrűk egyikébe, mely növekedése során teljesen eldeformálta páncélját. Sajnos nem ő az egyetlen (forrás: inhabitat.com)

A 20 éves Boyan Slat azonban a gyakorlatban is működő megoldást talált a problémára. A holland fiú még csak tizennyolc éves volt, mikor megalkotta a The Ocean Cleanup projektet. A vízszűrő rendszer lényege, hogy egy hosszú, V-alakú lebegő gát a tengeri áramlatokat kihasználva összetereli a vízfelszín felső három méteréből a hulladékot s egy – külső energiát nem, kizárólag napenergiát és a már említett áramlatokat felhasználó – központi platformhoz gyűjti azt. Ez a központ kiszűri az esetlegesen bekerült élőlényeket, halakat, planktonokat, s csak a szemetet vonja ki a vízből.

Boyan Slat 1994-ben született, és már saját világmegmentő vállalkozása van. Közösségi oldalain tízezrek követik, s legalább ugyanennyien hálásan a holland fiúnak, amiért megtisztítja a vizeket az emberiség szemetétől (forrás: facebook.com/boyanslat)

A fiatal feltaláló, Slat ötletével díjakat nyert, számtalan előadást tartott már, mikor 2015 nyarán végre elindulhatott a kivitelezés: Japán támogatta a rendszer megépítését, s a terveknek megfelelően ez a Hollandiában tesztelt 2 kilométeres próbaváltozat januárban meg is kezdi működését Tsushima szigeténél. Az „igazi”, teljes méretű víztisztító gátrendszert 100 kilométeresre tervezik, mely a becslések szerint az óceánok nagy szemétszigeteinek 42 százalékát képes lenne felszámolni a következő 10 év alatt. Talán nem kell hangsúlyozni, hogy az összegyűjtött hulladékot újrahasznosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!