Tihany

2015.11.29. 13:45

Különleges válogatásból nyílt tárlat a KOGART Tihany Galériában november utolsó vasárnapján

Tihany – A kiállítás a 20. századi kínai művészetbe enged bepillantást a sanghaji Liu Haisu Art Museum jóvoltából.

Kekk Sára

A kiállítás megnyitóján Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Kuratórium elnöke elmondta, ez a tárlat az első lépés kulturális missziójuk útján, mellyel nemzetközivé is varázsolják a kiállítóhelyet. Mint mondta, a későbbiekben a sanghaji Liu Haisu Art Museumban szeretnék majd Magyarországot a művészetén és kultúráján keresztül méltóképpen bemutatni.

A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kulturális tanácsosa, Guo Xiao Guang is köszöntötte az érdeklődőket, elmondta, a tárlat nemcsak Sanghaj életébe enged betekintést, hanem a két ország különböző kulturális hátterébe is. Mint mondta, szoros kapcsolódási pontok fedezhetők fel a két ország között, a művészetben vagy akár az építészetben is. A kulturális tanácsos saját missziójának tekinti, hogy jobban megismertesse a két ország kultúráját egymással, így reméli, továbbra is szoros kapcsolatot ápolhatnak majd a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal.

A művészekről a kiállítás kurátora, Wang Xin Sarah, a Liu Haisu múzeum kutatási osztályának helyettes igazgatója beszélt a látogatóknak. Elmondta, a kiállítás az 1920–1960 közötti Kínába vezet minket, ahol két alkotó, Jin Shiseng fotóművész és Tan Huamu festőművész alkotásain keresztül fedezhetjük fel a modern kínai nagyváros mindennapjait. A két fiatal tehetség az 1930-as években kezdte bontogatni szárnyait, egyikük Kína déli, a másik az északi részéről származott. Szemléletmódjuk és kifejezésmódjuk az évek során folyamatosan változott, így ezek a látszólag össze nem függő munkák jól tükrözik a társadalom akkori állapotát és átalakulását. Egymásról mit sem tudva, Jin Shisheng – a „Janus-arcú" – és Tan Huamu – az „Eltűnt" – ugyanazt az életet és ugyanazokat az embereket ábrázolta a maga eszközeivel, de sajnos életük későbbi szakaszában mindkettőjüknek mellőzöttségben volt részük, hosszú időre a feledés homályába vesztek. A KOGART tihanyi galériájában látható kiállítás ezennel Sanghaj e két elfeledett arcának újrafelfedezésére tesz kísérletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!