Tihany

2015.05.26. 14:40

Így fejlődik Tihany

Tihany – Kisebb vagy nagyobb méretben, legyen az egy család, vagy egy település közössége, egyaránt igaz, hogy akkor halad a hajó, ha azonos a benne ülők akarata.

Őrsi Ágnes

Tihanyban van ilyen közös szándék, a Legenda projekt. Nem volt könnyű megegyezniük benne. Kerékpárjukat kitámasztva a megyei önkormányzati hivatal munkatársai Tihanyban, a Visszhang-dombon várják a polgármestert. A megyei jegyző, Imre László vezetésével itt kezdődik a szakmai bejárás. A pillanat, hogy számba vegyék a lezárult településfejlesztési időszak eredményeit, nem csak a ragyogó tavaszi nap miatt jó választás. A hírek szerint hamarosan megjelennek az új pályázatok, és ezúttal a folytatásról, illetve a tervekről is szó esik.

Tósoki Imre polgármester azt mondja, eddig is megfontolták, mit, hova és hogyan hozzanak létre Tihanyban. Amit itt ma látunk, a településkép tavaly közterületi nívódíjat ért, kivívták a Magyar Urbanisztikai Társaság elismerését is, és Tihany lett az első az Európai Falumegújítási Versenyen is, szintén 2014-ben vehették át érte az oklevelet Svájcban. Ez utóbbi különösen értékes, hiszen a versenyen még soha nem nyert közép-európai ország. Az értékelésben elhangzott, hogy sokat jelentett a vonzó falukép, de legalább annyit az is, hogy a tihanyiak megfogalmazták, 15-20 év múlva milyen településen szeretnének élni? Ezek a tervek alkotják a Legenda projektet.

A polgármester örömmel idézi, milyen megoldást választottak az egyeztetésre; mediátorokat vetettek be, akik összehozták a megegyezést az önkormányzat, a lakók, a civil szervezetek, a meghívott építészek között. Így alakult ki az a fejlesztési elképzelés, ami mögött teljes mellszélességgel állnak a tihanyiak. Bíznak a hamarosan megjelenő pályázatokban, hogy mindaz, amit álmodtak, meg is valósulhasson. Íme néhány a fejlesztési stratégia 35 eleméből! Az Echo-domb tetején, a kávézó mellett szeretnének létrehozni egy kilátó pontot, ami emléket állít a tihanyi halászoknak és a gardának. A Babamúzeumnál egy nagyobb múzeumépület fog állni. Ide kerülnek a település gyűjteményei, a XX. században Tihanyban alkotott hazai írók emlékei. A megyei önkormányzattól visszakapták a Halászcéh házat. Felújították, Pünkösdkor újra kinyitott a skanzenrész.

A Csokonai-liget sarkánál nagy vitát váltott ki az apátság minimalista stílusú látogató központja, de eleve az volt a cél, hogy ne jelentsen konkurenciát a tér monumentális látnivalójának. Itt a liget felújítását tervezik. Ha sikerül – és miért ne lenne így, a Belső-tó északi részén az apátsággal közös beruházásban készül egy levendula lepárló. Tihany hagyományos, Provance-ból származó növénye már-már kultikusnak számít, nagyon lehet szeretni, 30-40 hektár ültetvény-telepítés is szerepel az elképzelésekben. A volt apátsági magtárból alakítanának ki egy új turisztikai fogadóépületet, a mellette lévő közösségi tér máris népszerű. A Hungarikum Akadémiát az apátság volt nagy vörösboros pincéjébe álmodták. Új kulturális központ formálódik a Belső-tó partján, ahol a Bujtor István Szabadtéri Színpad szomszédságában működik a Képzőművészeti Egyetem alkotótelepe, és a nemzeti park Levendula Ház Látogatóközpontja is csak száz méterre van. A gondos tervezés, a megvalósult célok hatására a magánházak is egyre takarosabbak. Tényleg kézzel foghatóan igaz: Tihanyban minden fillér jó helyen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!