Tihany

2016.07.08. 16:08

Gyerekek a laborban - Nyílt nap a limnológiai intézetben

Tihany - Az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézete július 8-án ismét megtartotta hagyományos nyílt napját, amelyen a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kínáltak érdekes látnivalót.

Kekk Sára

Délelőtt kilenctől délután négy óráig várták azokat, akik a Balaton élővilága, az intézet tevékenysége, a kutatók munkája iránt érdeklődtek. Az intézet parkjában terepi bemutatókat tartottak, ahol a Balaton élővilágából a parti öv halait, és a makrogerinctelen szervezeteket, azaz a szemmel látható gerincteleneket ismerhették meg a tátogatók valamint a mintavételekhez szükséges terepi műszereket is bemutatták az intézmény dolgozói. Láthatóan ezek a területek voltak a gyerekek kedvencei, de a majdnem százéves, tudománnyal megterhelt épület belseje is tartogatott érdekességeket a kisebbek számára. Az intézet laboratóriumaiban a tóban élő mikroszkopikus növényi és állati szervezeteket és az országban csak néhány helyen fellelhető konfokális lézer mikroszkópot lehetett megtekinteni.

Két ismeretterjesztő előadásra is sor került. Délelőtt tizenegy órai kezdettel Dr. Vörös Lajos a Balaton mikroszkopikus algáiról tartott előadást. Kifejtette, hogy a mikroszkopikus algák meghatározó szerepet játszanak a Föld légkörének oxigénellátásában és a bioszféra szerves anyag termelésének mintegy felét adják. Szerepük a Balatonban is meghatározó, a tó ökológiai rendszerének energetikai alapját képezik, így végső soron a tó halprodukcióját is ők határozzák meg. Az 1980-as években túlzott mértékben szaporodtak el a vízgyűjtőről befolyó szennyvizek következtében, a vízminőség javító nagyberuházások (szennyvíztisztítás, körcsatorna) hatásának eredményeképpen napjainkban azonban mennyiségük alatta marad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az üdülővizekre meghatározott értéknek.

14 órai kezdettel Dr. G.-Tóth László intézetigazgató áttekintette a Balaton természettudományos kutatásának több, mint egy évszázados történetét. Méltatta az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében 89 évvel ezelőtt megkezdett és a mai napig töretlenül folyó kutatásokat. Kitért arra, hogy az intézet kutatóinak meghatározó szerepe volt abban, hogy a tó vízminősége megjavult. Ugyanis a kutatók világítottak rá a túlzott algaelszaporodás (eutrofizáció) okaira és megoldási javaslatokat tettek az időközben megvalósult vízminőség javító nagyberuházásokra. Az intézeti kutatások átfogják a limnológia teljes spektrumát, a víz fizikai-kémiai tulajdonságaitól a baktériumokon át a halpopulációk vizsgálatáig.

Az előadások és a terepi bemutatók mellett filmvetítésen is bemutatták az intézet történetét és főbb kutatási területeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!