Tihany

2017.02.26. 10:30

A Farsang farka - Újbor versennyel és jelmezes felvonulással búcsúztatták a telet

Tihany- Vidám tavaszi hangulatú télűző mulatságot tartottak szombaton a félszigeten.

Sági Ági

Már évek óta a február végi farsangi vigasság idején szerveik meg az újbor versenyt is, a 2016-os évjárat első kóstolóját. Idén 25 tételt bírált a neves borvidéki borászokból álló zsűri: Szabó István, Gyukli Gyula, Koczor Kálmán és Hudák Zoltán.

Fotó: Sági Ágnes

A zsűri elnöke Salánki Sándor a Tihany Vinitores Tychonienses Borlovagrend elnök nagymestere így értékelte a versenyt:

-    Ezek még félig érett borok, de a bennük rejlő potenciál már jól látszik. Ilyenkor választjuk ki azt a Cabernet Franc bort is, ami idén a borlovagrend zászlósbora lesz. A júliusi jégeső bennünket nem súlytott, de nagy volt a májusi jégkár, így szerény volt a szüret. Azért elégedettek lehetünk, nagyon szép borokat is kóstolhattunk.

Fotó: Sági Ágnes

A versenyen harmadik Takács Imre Hunor olaszrizlingje, második Bakos Péter olaszrizlingje, első helyezett Salánki Tamás cabernet franc bora lett.

Fotó: Sági Ágnes

Délután kézműves játszóház várta a kicsiket és nagyokat, majd vásári komédiások tartottak interaktív műsort a Mádl Ferenc téren. A lassan gyülekező közönséget játékokba is bevonták, volt kötélhúzás és néptánc tanulás. A műsor végére a nézőközönség körülbelül száz főre duzzadt, a tömeg az Apátság előtt a Pisky sétányon át a Visszang dombra vonult. A felnőttek kereplővel, a gyerekek trombitával űzték a telet. A visszhang dombon nád- máglyát gyújtottak, ahol a kiszebábot is elégették. A „tavaszi szél vizet áraszt” közös éneklése után a többség visszasétált a Mádl Ferenc térre, ahol zene, zsíros kenyér, forró tea és forralt bor mellett lehetett tovább farsangolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!