Tapolca

2016.04.28. 12:46

Tapolcai testületi ülés: olcsóbb közterület használat, energia hatékonyság és óvoda támogatás (folyamatosan frissítve)

Tapolca - Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete pénteken, a Tamási Áron Művelődési Központban tartandó nyilvános üléséről élőben tudósít lapunk.

Tóth B. Zsuzsa

Az ülésen döntenek várhatóan például a közterület használatáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról, energiahatékonysági és ipari területfejlesztési konzorcionális pályázat benyújtásáról, az aknaszlatinai Szent Anna Óvoda támogatásáról, rendkívüli szociális támogatás iránti pályázat benyújtásáról. Továbbá tájékoztató hangzik el a strand felújításáról. A vegyes ügyek között döntenek a Tapolca Városi Sportegyesület támogatásáról.

08:23 - Olcsóbb lesz a közterü használata

A város Önkormányzata képviselő-testülete április 29-i nyilvános ülésén a képviselők döntöttek arról, hogy a közterület használata díjmentes 14 napig türelmi idő például, ha valakinek a háza elé fát raknak le. Az ülésen módosították a közterület használatáról szóló önkormányzati rendeletet. A kérelmezők ugyanis akár több évre is igénybe vennék a fix hirdető állványokat, amelyekért eddig évi ötezer forintot kellett fizetni. A jövőben legfeljebb öt évre köthetnek megállapodást majd a reklám tevékenységre használt hirdető felületekre. Azokat eddig naponta négyzetméterenként 250 forintért bérelhették, eztán ötezer forintot kell fizetni négyzetméterenként fél évre. Az építési munkával kapcsolatos állványok, építőanyagok, tüzelő anyagok tárolása 10 négyzetméternyinél kisebb területen eddig 250 forintba került naponta négyzetméterenként. A nagyobb területért 100 forintot kellett fizetni. Mivel az elmúlt időszakban több társasház is felújítást végzett és végez, kezdeményezésüket azzal támogatja az ilyen munkálatokat fontosnak tartó önkormányzat, a polgármester javaslatának megfelelően eztán nem rójanak ki magas díjakat a felújítók részére. Az építő- és tüzelő anyag tárolásával kapcsolatos közterület használati díj mindössze száz forint lesz havonta négyzetméterenként.

08:30 -Az ülésen döntöttek a képviselők egy pályázati csoport létrehozásáról, amely a Városfejlesztési és Üzemeltetési Irodához tartozik majd. A csoport fontosságát indokolja a pályázatok mennyisége és milyensége. A pályázatokkal foglalkozó munkatársakat tömörítő szervezeti egységgel egy kézben, egy irányítás alatt lesz a feladat ellátása. Az most több irodán dolgozó személyek feladata.

Az önkormányzat energetikai korszerűsítés céljából egyetért a Batsányi János Gimnázium energia hatékonysági felújítási tervével, az ahhoz kapcsolódó projekttel. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy intézkedjen és írja alá a pályázáshoz szükséges dokumentumokat.

Az ipari parkok, iparterületek fejlesztési konstrukcióban a korábbi honvédségi tapolcai és lesencetomaji ingatlanokat érintő infrastrukturális fejlesztésre való együttes pályázáshoz a testület felhatalmazta a polgármestert, hogy képviselje az önkormányzatot. Azzal az elérhető legmagasabb, 800 milliós támogatást célozzák meg.

08:38 - Az aknaszlatinai Szent Anna óvoda vezetője, Puliszka Éva kérte várost, hogy miként tavaly, idén is támogassa az óvodát. Tapolcai a tavalyi támogatási összeget, egy millió forintot juttat Aknaszlatinának. Tavaly nyílászáró kialakítására, az épület fűtésére használták fel az összeget a testvértelepülésen. Az összeget a költségvetésből biztosítják az általános tartalék terhére.

A települési szociális támogatásokkal kapcsolatos kiadásokat tudja mérsékelni a város egy sikeres pályázattal, mivel Tapolcán nem haladja meg az egy főre eső adóerő képesség a 32 ezer forintot. A pályázat a rendkívüli lakhatási támogatást, temetkezési támogatást, gyerekétkeztetési támogatást igénylőknek biztosított önkormányzati támogatáshoz nyújt fedezetet.

08:46 -  A testületi ülésen tájékoztató hangzott el a heliy strand készültségéről. Mint elhangzott, a nagymedence csempézés előtt áll, a víztartási próbája eredményes volt. A csúszdamedencével is hasonló a helyzet, most gyermek medence víztartását próbálják, végül pedig majd a gyerekmedencét tesztelik. A főépület tartó szerkezete készen van, az épület tető alatt van, a padozatok készek, a válaszfalak szintén, a nyílászárók a helyükön vannak. A gépészeti és villamos vezetékelés elkészült, a padlóburkolás elkezdődött. Folyamatosan szerelik be a gépészeti elemeket, tartályokat, szivattyúkat, szűrőket. A volt raktárépület válaszfalai állnak, az ablakokat, ajtókat beépítették, készül a csapadékvíz elvezetés. A kút üzemképes, a víztartáshoz szükséges vizet már onnan emelték ki. A hátralevő nagyobb feladatok között burkolások, álmennyezet szerelések, szerelvényezés, festés, mázolás, közmű vezeték kiépítése, térburkolás, park építés van. A locsoló berendezés telepítése és a parkoló építése, a csúszdák telepítése, a vízvezeték nyomáspróbája, a csatornarendszer kamerázása, az érintésvédelmi vizsgálat ugyancsak eztán lesz. A teljesítésben vállalt határidőt tartani tudja a kivitelező, a fürdő a nyárra elkészülhet.

A költségvetésből a pályázati tartalék terhére terhére több, mint 1,8 milliót biztosít a város a rendezvénycsarnok fejlesztésére. Két pályázat keretében labdafogó hálóval, védőhálóval, bordásfalakkal, modern sportparkettával gazdagodik a csarnok.

Döntés született arról is, hogy a Tapolca Városi Sportegyesület keretében működő női kézilabda szakosztály által létrehozandó alapítvány használhatja nevében a Tapolca nevet, azaz Tapolcai Női Kézilabdáért Alapítvány névvel létrehozható.

A szakosztály székhelye a Csermák József Rendezvénycsarnokot lesz.

 

Az ülésen döntöttek a képviselők egy pályázati csoport létrehozásáról, amely a Városfejlesztési és Üzemeltetési Irodához tartozik majd. A csoport fontosságát indokolja a pályázatok mennyisége és milyensége. A pályázatokkal foglalkozó munkatársakat tömörítő szervezeti egységgel egy kézben, egy irányítás alatt lesz a feladat ellátása. Az most több irodán dolgozó személyek feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!