Tapolca

2016.05.29. 12:11

Tanulják meg, mi a szeretet

Tapolca - A vasárnapi bérmáláson Márfi Gyula érsek az oltári szentség egyesítő erejéről beszélt a beszélt a fiataloknak.

Tóth B. Zsuzsa

- Az oltári szentség ereje egyesít minket az Úrjézus Krisztussal. A szentáldozás során mobil templomokká változunk, magunkban hordjuk és elvisszük haza, az iskolába, a munkahelyre az Úrjézust. Talán még a szomszédaink is megéreznek valamit abból, hogy milyen jó Jézussal lenni. Aki titeket lát, talán Jézust is látja, csodálatos dolog ez. Az oltári szentség nem csak Jézussal, hanem egymással is egyesít bennünket. Ahogy Szent Pál mondja, egy kenyér, egy test vagyunk, mert mindannyian egy kenyérből részesülünk. Csodálatos, ahogy az ostya is sok búzaszem lisztjéből jön létre. Hiszen egy búzaszemből csak akkor lesz kenyér, ha a liszt egyesül sok más búzaszem lisztjével. Egy szőlőszemből nem lehet bor, csak akkor, ha a mustja egyesül a többi szőlőszem mustjával. Egy emberből nem lehet közösség, nem lehet egyház, csak ha testvéreivel közösséget vállal. Amikor a templomba jövünk, tudatosítanunk kell, hogy nem vagyunk idegenek egymás számára. A templomban közösséget alkotunk, a szentléleknek is van egyesítő ereje, ahogy az oltári szentségnek is – mondta az érsek. Hangsúlyozta, hogy ma nagy szükségünk van arra, hogy a szentlélek és az oltári szentség egyesítse a szíveinket. Olyan sok ember él a földön, amennyi eddig sosem, mégis sokkal több, aki magányos, mint bármikor.

(Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Az isteni egyesítő erő nélkül nincs szerelem, család, baráti közösség, munkahelyi osztály kollektíva, jól teljesítő sport klub. Anélkül nem működik az egyház, a haza. Törekednünk kell arra, hogy közösségben legyünk másokkal. Például Szent István és Boldog Gizella sem érezte magát egyedül, és mennyire szerették egymást! Manapság a házasságban élők sokan elhidegülnek, magukra hagyják a gyermekeiket. Megszűnt a szeretet, a szíveket egyesítő erő. Próbáljuk hát egymást őszintén szeretni. Azért áldozunk és bérmálkoznunk, hogy megtanuljuk, mi az a szeretet, ami által közösségi emberek lehetünk és megtaláljuk az igazi boldogságot – mondta útravalóul a fiataloknak Márfi Gyula.

A bérmálás szentségét idén megyénkből Tapolcán vették fel legtöbben. A 84 fiatal közül 51 lány és 33 fiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!