Tapolca

2017.01.04. 12:16

Szükség van a strandra

Tapolca – A városi strand közel tíz éves szünet utáni tavalyi újranyitását követően a képviselő-testület a decemberi ülésén a 27 milliós veszteség kompenzálására megszavazott 23 millió forint önkormányzati támogatást a működésre.

Tóth B. Zsuzsa

Erről a város vezetői, Dobó Zoltán polgármester és Lévai József alpolgármester tájékoztatták lapunkat. A  korábbi képviselő-testület és a mai vezetés véleménye  megegyezett abban, hogy a strandot újra kell nyitni,   ha várhatóan veszteséges is az üzemeltetés.

- Az előző képviselő-testület is számolt a várhatóan veszteséges üzemeltetéssel, de a strand iránti igény, a munkahelyek száma, a város vonzerejének növelése és más pozitív hatások ugyancsak igazolják a döntés helyességét. Az önkormányzat önként vállalt feladata ez, a város tulajdonában álló Városgazdálkodási Kft. beruházásában épült meg állami és önkormányzati forrásból, és a cég üzemelteti. A veszteség nagyjából fele, 13 millió forint az amortizációból adódik, a többi fenntartási költség.

A tapolcai strand tavaly elkészült felújítását és újra nyitását régóta várták a helyiek és vidékiek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A költségeket már a tervezés során igyekeztünk csökkenteni, ezért készült egyedi gépészet, így az üzemi költségek alacsonyabbak a minimális vízhasználatnak köszönhetően. Továbbá kisebbre vettük az úszómedence méretét, nagyobbra a jóval kihasználtabb élmény medencéét. A tavalyi 12 nyitvatartási napon előfordult, hogy ötszázan is látogatták a strandot. Reméljük, idén sok ilyen nap lesz. Nyereséges azonban nem lehet egy ilyen strand, ezt az előző képviselő-testület is tudta, amikor döntött a beruházásról.

A jelenlegi testületen belül pedig egyhangú volt a döntés a folytatást illetően – mondta Lévai József alpolgármester. Dobó Zoltán polgármester szerint ha ezt a strandot meg is akarják óvni, a szükséges forrásokról gondoskodni kell. A mai színvonal gyorsan leamortizálódhat különben.

- A költségvetésben nagyjából nyolcvan milliót kell félretenni a strand veszteségeire, de ez nem ekkora összegű készpénzt jelent, hiszen ebben már az ingatlan és a gépészet értékcsökkenése is szerepel. Törekednünk kell elérni az időjárás függvényében a maximális kihasználtságot, ezért nem könnyű meghatározni a belépőjegyek árát sem. Nem egyszerű megoldani úgy, hogy az időjárásnak rendkívüli módon kitett strand-vállalkozás mindenkinek jó legyen, élményt jelentsen és megérje az üzemeltetés.

Több éves tapasztalat után lehet csak pontosabban kalkulálni a veszteséget, azt óvatosan tudjuk tervezni erre az évre, hiszen a tavalyi alig több, mint tíz napos nyitva tartás eredményeit nem vehetjük alapul.

Minél többen látogatják a strandot, a veszteség annál kisebb. Azonban állandó költségek merülnek fel a látogatók számától függetlenül is és azt megbecsülni sem egyszerű. Hiszen nincs mihez viszonyítani, mert minden strand más adottságokkal bír, nem lehet összehasonlítani a tapolcai strand költségeit egyik másikéval sem – mondta Dobó Zoltán. Megtudtuk továbbá, hogy az iskolai igényeket és az időjárást figyelembe véve akár május elején is kinyithat a strand.

A jegyárakat még nem kalkulálták ki. Azokat minden évben újra számolják, de szeretnének kedvezményeket adni majd a helyi lakosoknak és a családoknak.

- Ami pedig a tanuszodát illeti, ebben a ciklusban szeretnénk elkészíteni a terveket egy esetleges pályázati lehetőségre. A személyzet, a hely és a kút adott, a korábbi strand úszómedencéje, vagy a salakos sportpálya helyén elkészülhet az uszoda. Tárgyalunk a szomszédos céggel, amely a saját hulladékhőjét rendelkezésünkre bocsáthatná, így csökkenthetnénk a strand és az uszoda fenntartása költségeit, hiszen a hőtartás jelentős mértékben megnöveli azokat. A strand gépészete már úgy készült, hogy a külső hőt tudja fogadni – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!