Tapolca

2016.10.23. 16:31

Nyolcvanéves a templom

Tapolca - Fennállása 80. évfordulóját ünnepelte a napokban a Darányi utcai protestáns templom.

Tóth B. Zsuzsa

A jeles napra egybegyűltek a tapolcai reformátusok és evangélikusok a protestáns templomban, hogy együtt ünnepeljék a 80 évvel ezelőtti évfordulót: 1936. október 4-én szentelték fel a két gyülekezet közös templomát.

Az ünnep októberben - a reformáció hónapjában - más tartalmat is kaphat. Egyben a protestánsok számára nagyon fontos a 2017-es év, amely a reformáció éve tapolcai kezdetének is tekinthető. A délutáni harangszót a meghívott vendégek a helyükön fogadták, majd az orgonaszó alatt Steinbach József református püspök és Szemerei János evangélikus püspök, valamint a lelkészek is megérkeztek.

Az evangélikus gondnok üdvözlő szavai után Ároni köszöntéssel elkezdődött az istentisztelet. A kezdő ének, a Tebenned bíztunk eleitől fogva és kezdő ima után az evangélikus püspök igehirdetését hallgatták a hívek Ezékiel 47. 1-12 alapján. Az elhangzott gondolatok után a templom énekkarának rövid műsora következett, azt a református püspök igehirdetése követte Pál apostolnak a korintusiakhoz írott II. levele 3. fejezetéből vett igeszakasz alapján. Mindkét prédikáció szép, értékes és megszívlelendő gondolatokat tartalmazott.

Az ezt követő ének (Áldjad én lelkem ) után a templom megépítésének előzményeit és történetét ismertette Hangodi László történész-főmuzeológus. Hálaadó imával, az Úrtól tanult imádsággal, áldással és záróénekkel (Erős vár a mi Istenünk ) ért véget az istentisztelet, amelyet követően az evangélikus gondnok köszönetet mondott a közreműködőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!