Tapolca

2016.11.28. 17:05

Nevük egybeforrt a városéval - A Batsányi Táncegyüttes 45. évfordulóját ünnepelte közönségével

Tapolca - A város neve mára egybeforrt a Batsányi Táncegyüttes nevével. Így méltatta a fennállása 45. évfordulóját ünneplő együttes munkáját Dobó Zoltán polgármester a jubileumi gálán a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban.

Tóth B. Zsuzsa

A 45 éves együttes a családtagok, régi táncosok örömére telt ház előtt adott színvonalas gálát. A polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a táncegyüttes már egy nagy család.

- Az együttes az a család, ahol sok mindent tanulnak meg a gyerekek. Az ősök és a nagyobbak tiszteletét, a precíz munkát, azt, hogy a többiekre is figyelni kell. Nap mint nap gyakorolni, hogy tiszteletet szerezzenek a közönségtől, a szakmától. Az évek teltével a szereplők jöttek-mentek, de állandó a minőség, a hagyományokhoz, a tánc tiszteletéhez való ragaszkodás.

Ma meghajlunk mindenki előtt, aki bármit tett azért, hogy az együttes 45 évet éljen - mondta Dobó Zoltán. Személyesen köszöntötte az együttes korábbi vezetőjét, Németh Lászlót, akinek, mint mondta, sokat köszönhet a magyar nemzeti kultúra. Az együttes nevében is kifejezte háláját, hogy Laci bácsi mert álmodni, és volt ereje továbbadni tudását.

A tapolcai Batsányi Táncegyüttes 45 éves jubileumát ünnepelte a hétvégi, nagy sikerű gálán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A hosszan tartó vastapsot követően Laci bácsi annyit mondott, hogy bár sokat tett az együttesért, az igaz, de a tanítványok nélkül semmire sem ment volna.

- Mindenről lemondtak, csak a tánc volt fontos a számukra, ezért jutottunk olyan messzire, értünk el annyi eredményt - szögezte le Németh László. Rig Lajos országgyűlési képviselő szerint 45 év emberi léptékben is jelentős és példaértékű.

- A nemzet asztalára a hagyományőrzést tette le ennyi idő alatt a Batsányi Táncegyüttes, amely kivette részét Tapolca, de a környék kulturális életéből is. Reméljük, folytatják még vagy száz évig - mondta a képviselő.

A gálán Kiss Bernadett és Buzás Balázs Tímár Sándor dél-alföldi csárdását mutatta be, amely azon túl, hogy az egyik legrégebbi szólótánc, ekkor láthatja Laci bácsi először színpadon az általa tervezett viseletet. Rábaközi és nádas menti táncok következtek, a gyermekcsoport előadásában somogyi karikázót, botos és csongrádi táncot láthatott a közönség, Sohár-Kovács Beatrix és Figler György Mihályi Gábor Cinegés című koreográfiáját mutatta be. A somogyi párost egy zenekari szám követte az együttest kísérő Magyarhang zenekartól.

A gálán bemutatkozott a Juhász Márta vezetésével táncoló óvodás csoport, Tapolca testvérvárosa, Pozsony Ruzsinyov városrésze tánc-együttese, a Karpaty. Az est zárásaként tolnai üveges tánccal és hortobágyi pásztorbotolóval, valamint az együt- test végig kísérő szatmári táncokkal lepte meg a hálás közönséget az ünneplő tánc-együttes.

A Batsányi Táncegyüttes 1971-ben Zentai Gábor közreműködésével alakult, rövid szünetet követően 1987-ben Németh László vette át a csoportot. Időközben utánpótlás- csoportot indítottak. A táncosok mesterei között volt Tímár Sándor koreográfus, Mihályi Gábor érdemes művész, Tóth Ferenc néptáncpedagógus és az együttest sok éven át tanító Németh László.

A csoport számos fesztiváldíjat nyert, hazai minősítő rendszerben arany minősítést kapott, több nemzetközi fesztiválon aratott sikert, és bemutatkozott Európa több országában. Legutóbb idén a lengyelországi Byalistokban a nemzetközi zenei és néptánc- fesztiválon egyedüliként képviselte hazánkat és a közönség kedvence jelzőt érdemelte ki. A táncegyüttest 2014 óta vezeti Bán László, egy év múlva a két tánckarvezető, Kiss Bernadett és Buzás Balázs vezetésével utánpótlás- csoportot alakítottak.

Juhász Márta vezetésével pedig ma már óvodás csoportjuk is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!