Tapolca

2015.05.30. 19:04

Megelevenedik a tapolcai csata

Tapolca - Az harmadik alkalommal megrendezett Országos Hadi Kulturális Fesztivál csúcspontjai a látványos csata jelenetek voltak.

Tóth B. Zsuzsa

A szervező Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület idén is rengeteg látványosságról gondoskodott, az egykori Csobánc laktanyába pedig már a fesztivál első napján, szombaton több ezer gyerek és felnőtt látogatott a kellemes kikapcsolódás reményében. A programok között szerepelt a helyi lánglovagok bemutatója, ők közlekedési balesetet szenvedett és kigyulladt autó utasait mentették a szombati hűbérúr hadművelet előtt. A délutáni fő program a 101-es légideszant eseményeinek felelevenítése volt. A katonai hagyományőrzők látványos hadijátékot játszottak II. világháború befejezésének évfordulója alkalmából. Az egykori gyakorlótéren egy német kommunikációs állomást rendeztek be korabeli felszerelésekkel, a csata során azt kellett megsemmisíteni. Az amerikai partraszállókat a francia ellenállók segítették. A csatába pirotechnikai eszközöket is bevontak a hatás kedvéért, végül az német győzelemmel zárult. Vasárnap szovjet és német magyar összecsapásnak lehetnek tanúi a hadijátékokat kedvelők. A közönség előtt elevenedik  meg a hetven évvel ezelőtti balatoni csata utóvédharcainak egyike, a tapolcai csata. A német, magyar és szovjet erők összecsapása légi támogatással párosul, ez alkalommal egy repülőgépet is bevetnek a szervezők.

Otto Xaver Blank scharführer, a rádiós és telefonos híradó központ állomásparancsnokának szerepében Magdó Csaba a szombati hadijátékon. Szemben Magyar Győző és kisfia, ifjabb Magyar Győző figyeli a rádiós munkáját. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az idén is rendkívül népszerű hadifesztiválon a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium szintén bemutatkozott, jelen volt egy standdal az orosz nagykövetség, idegenlégiós tárgyak, emlékek, relikviák kiállítását, drón bemutatót rendeztek. Mindenki megismerkedhetett a különféle távirányításos harcjárművekkel és hagyományőrzők tartottak bemutatót. A katonai hagyományőrzők egy II. világháborús amerikai tábort rendeztek be ez alkalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!