Tapolca

2016.12.04. 17:09

Lenin is elolvadt

Tapolca - Illékony szépséget, egy angyalt formázott meg jégből Varga Zsolt szobrász a Fő téren az advent második vasárnapján rendezett ünnepségen.

Tóth B. Zsuzsa

A szobrász másfél óra alatt készített el három jégtömbből egy hozzávetőlegesen másfél méter magas angyal szobrot láncfűrésszel, sarok köszörűvel, vésővel. Közben egyre többen állták körbe, nem sokan láttak még jégszobrászt munka közben. Azonban mint Zsolt és társa, Takács László elmondták, egyre népszerűbbek a tünékeny dekorációk családi ünnepségeken, céges rendezvényeken egyaránt. Sűrűn előfordul, hogy munka közben eltörik a jég, javítani pedig nem egyszerű. Egyébként a tömböket ioncserét, vagy desztillált vízből fagyasztják, mivel az vegytiszta, így a csapvízből készülttel szemben teljesen átlátszó lesz a jég. A legnagyobb alkotásuk eddig két életnagyságú Pegazus faragása volt, azon két héten át dolgoztak, kilenc tömbből készítették el négyen. Lenin szobrot is faragtak már egy esküvőre még a szocializmusban. A legkülönlegesebb kérések egyike egy telefonfülke volt, az céges bulira készült. Téli időszakban többnyire angyalt, Betlehemet faragnak. A jégszobrászok azonban még nyáron is kapnak felkérést, esküvőre például. Agárkutyát, hattyút készítettek többek közt ilyen alkalomra. Egy légkondicionált teremben öt-hat órán bír ki olyankor a jégszobor. Télen szintén időjárásfüggő a léte, ha maradnak a mínuszok, Tapolca Fő terét néhány napig díszítheti jégből készült angyal.

A jégszobor elkészültének minden pillanatát sokan kísérték figyelemmel Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A jégszobor elkészültét követően a Mikulásváró gyermekműsorban közreműködtek a Bárdos Lajos Iskola tanulói, majd a várva várt Mikulás is megérkezett a kicsik örömére. Az evangélikus egyházi szolgálat során a Tapolcai Protestáns Énekegyüttes közreműködött, aztán a Rézangyalok fúvós együttes zárta az ünnepi programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!