Tapolca

2015.07.26. 10:32

Megfékeznék a belvárosban száguldozókat

Tapolca - A múlt heti Fő téri rendőrségi mobil fogadóórát újabbak követhetik a város más pontjain.

Tóth B. Zsuzsa

Rausz István rendőr alezredes, a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy a mobil fogadóórát a Fő tér 1-es szám alatt lakó társasházban élők kezdeményezték. Ugyanis a belvárosban jelentős sebességtúllépéssel közlekedő gépkocsik veszélyeztetetik a gyalogos-közlekedést. További problémát okoz a szabálytalan parkolás, valamint a kábítószer jelenléte. - Ahhoz, hogy a terület élhető legyen, ezeket a problémákat orvosolni kell az önkormányzattal együtt. Olyan sebességmérő készülék kihelyezését tervezzük, amely visszajelzést ad a közlekedőnek a sebességéről, és egyéb információkat gyűjt. Amennyiben ez nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, sebességmérő traffipaxot telepítünk ideiglenesen, de előre kihirdetett időpontban. Azzal a sebességtúllépést szankcionálni lehet. A rendőri jelenlétet is emeljük itt. Amennyiben lehetőségünk lesz arra, hogy fixen telepített sebesség-visszajelzőt szerezzünk be, megtesszük, de minden településen célszerű lenne ilyen készülék elhelyezése - mondta az alezredes.

Dobó Zoltán polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat és a rendőrség célja közös, mindenki megelégedésére kell a közbiztonságon javítani.

- Sokan gyorsulási pályának használják a főutcát, ez tarthatatlan. Miként a kábítószer-fogyasztással szemben is fel kell lépni. Amíg a törvényi háttér még nem adott ehhez a rendőrség részére, addig a lehetséges összes fórumon szóvá tesszük, értesítjük a veszélyhelyzetről a lakosságot. A rendőrségtől szakmai véleményt kérünk a kerékpársávval kapcsolatban, valamint a kihelyezendő megfigyelő kamerákról. Olyan készülékeket kell elhelyeznünk, amelyek bizonyíték erejű képet adnak. Mobil eszközöket vetünk be az illegális hulladékelhelyezés megakadályozására is - mondta a polgármester.

A tapolcai városközpont gépjárműforgalma a figyelem középpontjába kerülhet mostantól
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Fő téren felállított bűn- és baleset-megelőzési sátornál az érdeklődők hasznos tanácsokat kaphattak az áldozattá válás elkerülésének módjairól, valamint a biztonságos közlekedés szabályairól. A külföldi turistákat diáktolmácsok világosították fel, hogyan óvhatják meg értékeiket.

A magyar nyelvű prevenciós kiadványokon túl saját szerkesztésű, több idegen nyelvre lefordított szórólapokat is osztottak a külföldieknek. A program keretében Horváth József rendőr őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető, valamint Csizmadia Zoltán rendőr százados, közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettes ugyancsak tájékoztatta az érdeklődőket.

A hozzájuk fordulók a szakterületükre vonatkozóan tehették fel kérdéseiket, javaslatokat adhattak, megoszthatták tapasztalataikat. A Tapolcai Rendőrkapitányság további mobil fogadóórákat tart a későbbiekben a város különböző pontjain, illetve az illetékességi területén található településeken.

A kapitányság vezetője szerint a mobil fogadó-órákon a közlekedés biztonságán túl a közrendről, a bűncselekményekről is lehet konzultálni vele és munkatársaival az áldozattá válást megelőzendő. Ugyanis jelen vannak a közlekedésrendészet, a közbiztonság és
a bűnmegelőzés terén dolgozó munkatársai, valamint a polgárőrök. A Fő tér után a város más pontjain is terveznek fogadóórákat tartani, bár a kapitány szerint közbiztonsági probléma nincs a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!