Tapolca

2016.06.17. 16:30

Két irányból tör a víz Tapolcára

Tapolcán a bányászat elhagyása óta a visszatérő karsztvíz magas szintje egyre nagyobb problémákat okoz. A déli városrészt érintő helyzetet városi szinten kell kezelni, sőt véglegesen rendezni.

Tóth B. Zsuzsa

A magas karsztvíz problémája mellett a másik gond a nagyobb esőzésekkor a szennyvízzel összekeveredő esővíz elvezetése. A déli városrészben a két gond együttesen áll fenn. A magas karsztvíz a Malom-tavat, a tópartot is érinti, ugyanakkor a nagyobb esőzések idején elönti a csatornákból kiömlő csapadékvíz és szennyvíz a köztereket, udvarokat. De sok helyen folyamatosan áll a víz a pincékben, és helyenként elszennyeződtek a kutak.

A gond másfél évtizede fennáll, viszont évről évre súlyosabb. Orvoslása nem várhat tovább a város vezetése szerint sem. Dobó Zoltán polgármester úgy véli, a probléma igencsak összetett, ezért szakminisztériumi segítség is szükséges lehet.

A Malom-tó felszínéről naponta le kell tisztítani az algát (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A bauxitbánya korábbi működtetésével együtt a környékről kiemelték a karszt- vizet, a bánya megszűntével azonban a víz a vártnál gyorsabb ütemben tért vissza. A '90-es évben mért adatok mára megötvenszereződtek, azaz a tapolcai tó vízhozama ötvenszer annyi, mint 20 éve. A problémát az okozza, hogy a várost elkerülő déli körgyűrű és az annak környékén épült vízügyi létesítmények, átereszek, csatornák, árkok többsége akkor készült vagy nem is készült, amikor száraz időszak volt. A tervezéseknél az akkori állapotra alapoztak. Most két nagy problémát kell megoldanunk. Levezetni a városból a vizet, majd a körgyűrűn át a Tapolca-patakba juttatni úgy, hogy azzal a szomszédos falvaknak, Raposkának és Hegymagasnak se ártsanak. Csakhogy időközben a víz útját elzáró körgyűrűn túli területet beépítették ipari létesítményekkel, ott csatornázni kell. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ugyancsak érintett, mivel az alsó városrészben a szennyvízcsatornák sok esetben rossz minőségűek. Jelentős az átszivárgás, és az is lehet, hogy vannak közös szakaszok a csapadékvíz-csatornával. Özönvízszerű esőzésekkor az esővíz-elvezető rendszer lökésszerűen vezeti el a nagy mennyiségű csapadékot - vagyis vezetné, ha bírná. Megtelik és visszaduzzaszt, vagy más probléma van, ki kell deríteni. Tény, hogy a Batsányi utca alatt a szennyvízcsatornából gejzírként tör fel olyankor a szennyvíz. A Zöldfa utca és a Szent László utca és környéke ingatlanjain a kutak vize is elszennyeződött, a déli városrészen épült házak pincéiben áll a karsztvíz - sorolja a polgármester.

Mivel a déli elkerülő út építésekor nem gondoltak a megfelelő mennyiségű és keresztmetszetű átereszek be-építésére, továbbá mára elöregedett és nem megfelelő átmérőjű a csatornarendszer, amelybe nagy valószínűséggel a családi házak ereszcsatornáit is bekötötték szabálytalanul, több teendő is van.

- A patak és a Malom-tó vízszintje egyre magasabb. A tó algásodása a szennyvíz- vezeték-rendszer állapotával van összefüggésben. A bemosódó szennyvíz trágyázza a tavat, ezért virágzik az alga, elengedhetetlen a mindennapos tisztítás. A vizsgálati eredmény szerint ugyan a víz nitráttartalma jóval határérték alatt van, a szilveszteri fürdést sem akadályozza. Ha a tó alján levő, korábban eltömített, de ma is aktív forrásokat a nemzeti park felszabadítja, a tisztulás gyorsabb lesz, miközben a város más részein akkor csökkenhet a víznyomás - mondta a polgármester.

Farkas Sándorné geológus, az egykori bauxitbánya vízügyi szakértője a témával kapcsolatban összehívott lakossági fórumon elmondta, hogy folyamatosan mérték és jelezték a hatóságoknak a víz visszatértét. Becslése szerint az elérte, vagy legalábbis megközelítette mostanra a maximumot. Farkasné vezetésével munkacsoport alakult több szakértővel. A csoport feladata kideríteni, hogy a pisztrángtelep működése hatással van-e a déli városrész vízszintjére.

- Megfigyelő kutakat hozunk létre, vezetjük a vízállást. A munkacsoport ajánlásokat fogalmaz arra, hogy az kerülőút mely részein vezessük át a csapadékvizet. A tudományos munkatársak kimérik a tengerszint feletti magasságokat, meghatározzák, hogy honnan hova áramlik a víz. A jelentés a nyáron elkészül, addig finanszírozzuk a geológusok, egyéb szakértők felméréseit. A kormánytól minél előbbi támogatást kérünk a megoldáshoz - mondja Dobó Zoltán.

Sáry Györgyék kútjának vize coli baktériummal fertőzött. A víz ugyan most tiszta, de büdös (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A múlt szombati, hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék megint eláztatta a déli városrészt. A tópart környékén több akna fedelét ledobta a csapadékvíz és a szennyvíz. Utóbbi konkrétan a Batsányi utca alját is el-árasztotta, udvarokba folyt be, bokáig állt a déli városkapu parkjában. Hogy biztosan szennyvíz volt, azt a kimosott papírdarabok és a még na- pok múlva is érezhető bűz tanúsította.

Bicsérdi Csabáék a Királykúti utcában laknak, az elkerülő út feletti házak egyike az övék. A pincéjük, garázsuk évek óta vízben áll.

- A város legalacsonyabban fekvő területe ez. Tizenhat éve lakunk itt, azóta folyamatosan töltöttük fel a pincét, ahogy egyre emelkedett a víz szintje. Mostanra a korábbinál egyméternyivel alacsonyabb a pince, ennél több feltöltést már nem bír el, lassan csak lehajtott fejjel lehet közlekedni. Az ajtó előtti esővíz-elvezető aknán keresztül szivárog be a víz, most tíz centiméter magasan áll. Novembertől májusig a padló szintjén van, de a nagyobb esők, mint a két nappal ezelőtti is volt, meg-emelik. Rendszeresen szivattyúzunk, elvezetjük a vizet a telek szélére, ahol árkot ástunk ezért. Csakhogy annak a túloldalán már az elkerülő út töltése van, így a víz jelentős része visszaszivárog a pincébe, folyamatosan alámosva azt - mutatja a helyszínt Csaba. Azt mondja, ha nem tartózkodnak otthonon, a szomszédok szivattyúznak náluk. A nyári nagyobb szárazságok idején is magas a vízszint, akkor az akna szint-je alatt egy-két centivel van.

Meidl Ágnesék a Batsányi utcában laknak. A szombat esti, hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék után az udvarukat ellepte a szennyvíz.

- Eddig is előfordult, hogy feljött a szennyvíz a fürdőkádba, de most először gejzírként tört fel az udvaron. A házban voltam, amikor furcsa hangot hallottam a vécéből. Ott jött fel a szennyvíz, összefröcskölve a falat is. Lezártam a vécé tetejét, akkor-tól viszont a szennyvízvezetékünkből áradt kifelé, magasra törve. Negyven percen keresztül folyt végig az udvaron, amerre az lejt. Iszonyatos volt a bűz. Másnap összeszedtem az udvaron a vécépapírdarabokat, fertőtlenítettem, amennyire tudtam, de a bűz még ma is érezhető - mondja Ági. Segítséget ígért a vízmű a fertőtlenítésben és abban, hogy a lefolyójukból visszafelé többé ne áramolhasson a szennyvíz. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha szombaton nincsenek otthon. Ági aztán egy levelet mutat, amely a 2010. november 26-i közmeghallgatáson általa felvetett problémára ad választ. Ugyanis már akkor is gond volt az utcában, nagyobb esők idején hömpölygött le a víz. A levelet az akkori polgármester, Császár László írta. Aszerint a hivatal tudott a problémáról. Ez áll a levélben: a csapadékvíz-elvezető rendszer építése óta jelentősen nőtt a térburkolatok felülete, a közműves csapadék-csatorna-hálózatba jutó víz mennyisége. A bányászat megszűnése után nőtt a csapadékvizet befogadó Tapolca-patak által szállított vízmennyiség. Az összegyűjtött csapadékvíz elvezetéséhez kicsi a jelenlegi csőkeresztmetszet, a felduzzadt patak előtt is gyakran visszatorlódik a csapadékvíz a hálózatban. Emiatt az elvezető rendszer az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék esetén nem működhet rendeltetésének megfelelően A városüzemeltetési és műszaki iroda javaslatot készített az elvezető rendszer átalakítására, saját
és pályázati források bevonásával a csapadékvíz-elvezető hálózatot folyamatosan korszerűsítik.

- Körülbelül három évvel ezelőtt a hivatalban személyesen is jeleztem a problémát, akkor azt a választ kaptam, hogy tudnak róla, de nincs pénz a megoldásra - mondja Ági.

Néhány száz méterrel távolabb, Sáry Györgyék Szent László utcai házának udvarán a kút vize szennyeződött el. A családfő mikrobiológus, tudja, hogy ez mit jelent. Több alkalommal is bevizsgáltatta
a vizet.

- Ivóvíz minőségű volt a víz a kútban, amikor 2003-ban megvettük a házat. Idén áprilisban láttam először, hogy nem tiszta. Zöldes színe algára utalt, májusban kétszer is bevizsgáltattam. Az eredmény szerint coli bacilussal erősen fertőzött. A határérték a colinál és az E colinál is nulla, ebben a vízben 300-at, illetve 140-et mértek - mutatja Sáry György a május 19-én készített vizsgálati eredményt. Hozzáteszi, hogy a szomszéd kútjának vizét is bevizsgáltatta, hajszálnyival lett csak jobb az eredmény. Sáryék kútjában a víz szintje talán tíz centiméternyit emelkedett az évek során. Hat méteren van víz, a vízoszlop nagyjából 70 centiméter magas. Gyors a vízutánpótlás, szivattyúzáskor szinte rögtön feltöltődik a kút.

- Mostanában viszont nem öntözünk vele a fertőzés miatt. A cseresznyefa gyökerén keresztül visszakerül a fába, termésbe a bacilus - mondja a házigazda, miközben a most is büdös vízből egy vödörbe szivattyúz. Biztosra veszi, hogy az utcai szennyvízcsatorna-rendszer mára elavult. Azt mondja, a Zöldfa utca-Szent László utca kereszteződésében lévő aknafedélnél többször látott munkásokat dolgozni, ott mindennap érezhető a bűz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!