Tapolca

2016.09.29. 12:02

Kavicsok a sírokon

Tapolca – A Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubja több, mint fél éve dolgozik a város temetőiben fellelhető sírok regisztrálásán.

Tóth B. Zsuzsa

Az egyesület alelnöke, a Nőklub vezetője, Varga Károlyné elmondta lapunknak, hogy miután a régitemetőben több, mint 9000 nevet vettek fel, valamint az Újtemetőben és a diszeli városrész temetőjében ugyancsak végeztek a munkával, most a zsidótemető van soron.

Kasza Tamásné és Darvalicsné Marika, a helyi Nőklub tagjai egy sír adatait jegyzik fel a tapolcai zsidó temetőben
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A hetven klubtag közül  nyolcan, tízen dolgozunk minden alkalommal drótkefével, bozótvágó szerszámokkal és fényképezőgéppel, írószerrel felszerelkezve, hogy az esetenként bokrokkal benőtt sírok feliratait is feljegyezhessük. A munkát az év elején kezdtük, a zsidó temetőben levő több, mint ötszáz sír felmérésénél tartunk.  A Régitemetőben több, mint negyven sírral kapcsolatban  javasoltuk az önkormányzatnak, hogy vegye   védettség alá. Például Deák Jenő, a kórház első  igazgatója és névadója, vagy  az utolsó Batsányi, Batsányi Gyula sírját 1905-ből – mondta Vargáné, aki egyben a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Hungaria Nostra vezetőségi tagja. Hozzátette, hogy a Kertész Károly  által összeállított tapolcai életrajzi lexikon sokat segít a munkában, sőt,  a szerző részt vesz a temetők felmérésében is. Az adatokat a Nőklub tagjai     egyeztetik a   lexikon anyagaval, majd elektronikus   könyvet állítanak össze, amely például  családfa és történeti kutatás esetén segítség lehet bárkinek. Továbbá a munka során  megjelölik azokat a sírokat, amelyek a város története szempontjából vagy más okból  védettségre érdemesek. A méltatlanul  elhanyagolt  zsidótemetőben ilyen például Lechner Samu carrarai márványból készült síremléke, amely  Ferenczy Béni Kossuth-díjas szobrász alkotása és mint azt Kertész Károly is mondta, a temető legjelentősebb értéke művészeti szempontból. De ugyancsak védettségre érdemes többek között Fischer Gyula orvos sírja. Több  elhanyagolt  síremlék mára bedőlt,  nem látható rajtuk a felirat. Más sírokhoz eleve hozzá sem lehet férni az elburjánzott növényzet miatt.  Emiatt a munkához  a Nőklub most segítséget  kapott néhány közmunkás személyében. A temető gyönyörű kriptákat is rejt, amelyekbe még a háború előtt temetkeztek, azóta nem. A város nevezetessége lehetne a zsidótemető faragott műkő, márvány és vöröskő  sírköveivel, az ott nyugvó hírességek síremlékeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!