Tapolca

2015.08.31. 11:42

Jelentős fölény a tapolcai választáson (frissítve)

A vasárnap megválasztott két képviselővel megvan a többségbe a polgármesternek az önkormányzatban.

Szám Dorottya

Fölényes győzelmet arattak a Jobbik színeiben induló képviselők, Décsey Sándor és Pass Sándor a vasárnapi választáson. Lényegesen több szavazatot kaptak a jobbikos indulók, mint a többi párt jelöltjei.

Mindkét választókerületben jobbikos induló nyert. Décsey Sándort és Pass Sándort, továbbá a város polgármesterét, Dobó Zoltánt arról kérdeztük, hogy számítottak-e a győzelemre, illetve milyen terveik vannak, melyek a legfontosabb feladatok a jövőt illetően.

Pass Sándor úgy fogalmazott lapunknak adott nyilatkozatában, hogy megdolgoztak a munkáért.

– A tavaly októberi választással elindult egy folyamat, azonban a munka folytatásához szükségünk volt a megfelelő többségre a képviselő testületben. Sok tennivalónk van, a kórházi aktív ágyak visszaállításától a belvárosi épületek homlokzatainak felújításán át a köztéri illemhely újra működtetéséig. Előbbiben Rig Lajos országgyűlési képviselő támogatására is számíthatunk – mondta Pass Sándor.

Décsey Sándor szerint az elmúlt tíz hónapban a tapolcaiak megmutatták, mit szeretnének.

– Most adott a lehetőség, hogy elérjük a céljainkat. A képviselő testület összetétele lehetővé teszi, hogy a város érdekében szükséges döntéseket meghozzuk. El kell követnünk mindent a lehetséges források eléréséért, a feltételek megteremtéséért. Mindenre nyitottnak kell lennünk – mondta Décsey Sándor.

Pass Sándor és Décsey Sándor a tapolcai képviselő testület két új tagja  (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Dobó Zoltán úgy fogalmazott, hogy győzelemre számítottak.

– Ezt Tapolca lakosai nélkül nem tudtuk volna elérni. Ilyen arányú győzelem óriási felelősséget jelent. Az igazi nagy feladat most kezdődik, hogy méltóak legyünk erre a bizalomra. Valamiért sokkal többet várnak tőlünk, mint az elődeinktől. A feladatok adottak, a kórház, a strand, a belváros és a közbiztonság tekintetében, valamint a szociális háló erősítése ugyancsak előttünk áll. Mindemellett számolnunk kell az egyre gyengülő gazdasági helyzettel és a migrációval – szögezte le a polgármester.

A tapolcai képviselőtestületben eddig öt fideszes, egy szocialista, egy független alpolgármester és három jobbikos önkormányzati képviselő szavazhatott. Most további két jobbikos képviselő csatlakozik a testülethez. A Jobbik frakciója így négy főre bővül. Szavazáskor viszont patthelyzet állhat elő. Ha a Jobbik javaslatát támogatja a független alpolgármester de  az MSZP a Fidesz-szel azonosan szavazva ellentmond, egyenlő a szavazatok aránya.

Ughy Jenőné jegyző szerint a  névjegyzékben szereplő választásra jogosult 3701 polgár közül 1043 élt szavazati jogával, ez 28,18 százalékos részvételi arányt jelent. Három érvénytelen szavazat volt.

A 3-as számú választókerületben a jobbikos Pass Sándor 314 szavazatot kapott, Ács Jánosné függetlenként indult a Fidesz–KDNP támogatásával, ő 116 szavazatot kapott, Kránicz András az MSZP–MLP támogatásával indult, 86 szavazatot ért el, Szalkai Zsolt függetlenként indult, 26 szavazatot kapott. Az 5-ös számú választókerületben a jobbikos Décsey Sándor 262 szavazatot kapott, Horvátné Somogyi Ildikó függetlenként indult a Fidesz–KDNP támogatásával, ő 127 szavazatot kapott, Toronyi Tibor független jelölt 71 szavazatot kapott, Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal az MSZP–MLP támogatásával indult, 40 szavazatot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!