Tapolca

2015.05.31. 09:46

Hőseink emlékére - Mindig a hazára gondoltak, azért küzdöttek

Tapolca - A nemzet erkölcsi kötelessége, hogy hőseire emlékezzen. Erről beszélt a hősök emléknapján tartott ünnepségen a Katonai emlékparkban Fodor Lajos vezérezredes.

Tóth B. Zsuzsa

– A honvédseregek soraiba önként jelentkeztek a mindenre elszánt magyarok. Bátran, hősiesen harcoltak a csatákban, heroikus küzdelmük máig példa minden magyar ember előtt.

A huszadik század két nagy háborúja mérhetetlen áldozatot követelt. A harcba indulók mindig a hazára gondoltak, a hazáért küzdöttek és haltak hősi halált. Örök álmukat idegen földben alusszák, ám nevüket, emléküket őrizzük.

Az ünnepségen Fodor Lajos vezérezredes mondott beszédet. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire is emlékezzünk. Azokra, akik önként ragadtak fegyvert, mikor veszni látszottak a forradalom vívmányai. Sokan estek el, de nem kevésbé hősök azok is, akik aztán a megtorlásokban vesztették életüket – mondta a vezérezredes. Hozzátette, hogy a hősök és mártírok sírjának feltárásához és tetteikhez méltó emlékhelyek kialakításához negyven évnek kellett eltelnie.

Földi István esperes, római katolikus tábori lelkész úgy fogalmazott, hogy gondolatban és lélekben ott vagyunk azoknál a síremlékeknél, amelyekre nem csak halottaink nevét vésték fel, hanem tiszteletünk kifejezéseként kegyeletünk minden rezzenését és akaratunk jövőt formáló, szilárd elhatározását.

A tapolcai ünnepség az emlékezés koszorúinak elhelyezésével folytatódott az emlékparkban. Azt követően a résztvevők a szomszédos Régi temetőben koszorúztak az I. világháború hősei tiszteletére állított emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!