Tapolca

2017.03.25. 09:35

A tapolcai gimnazisták alaposan felkészültek a Magyarok Európában versenyre

Tapolca – Maguk sem akarták elhinni, de a tavalyi negyedik helyezés után idén elhozták az első helyet a Batsányi János Gimnázium diákjai a Magyarok Európában országos versenyről.

Tóth B. Zsuzsa

Vadas Balázs 12. A, Bardon Zsolt 11. A és Takács Péter 10. A osztályos tanulók felkészülését Riba Erzsébet tanárnő segítette. A Magyarok Európában verseny témája ebben tanévben az 1956-os forradalom és szabadságharc híres magyar emigránsainak életútjára és tevékenységére fókuszált. A fiúk a  Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület által  meghirdetett vetélkedő első két fordulójában az interneten versengtek.

Vadas Balázs, Bardon Zsolt és Takács Péter felkészítő tanárukkal, Riba Erzsébettel. A fiúk elsők lettek a Magyarok Európában országos versenyen
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Többek között Faludy György, Ferrari Violetta, Gyarmati Dezső, Kristóf Ágota, Oláh György, Puskás Ferenc, Szipál Márton, Zsigmond Vilmos személyére és munkásságára, valamint a melbourne-i olimpiára vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk. A versenyen harminc csapat indult, a döntőben tíz méretett meg a gimnazisták  kategóriájában. Előzetes feladatul kapták a kérdést, hogy a   forradalomban megérte-e harcolni az oroszokkal. Két perces előadásukkal jól vették az akadályt, majd felosztották egymás közt a felkészülést. Mivel mindhárman sportolnak, közel állt hozzájuk a téma, de Balázsnak a fotósokból, operatőrökből is topon kellett lennie, Zsolt a többiekénél is több sportos témát kapott, Peti pedig a  művészetek területét  nézte  át jobban. A fiúk jó barátok, már tavaly is ebben a formában indultak a versenyen. Akkor negyedikek lettek, idén bizonyítani szerettek volna.  Hónapokon át készültek, a legnagyobb fejtörést az egyes filmek és azok rendezőinek párosítása okozta számukra. Az első díj egyhetes táborozás lesz számukra Sárospatakon, de könyvjutalmat is kaptak és sok tudást, tapasztalatot szereztek.   Balázs és Zsolt  testnevelésből érettségizik, Balázs már idén.  Ő  testnevelő tanár szeretne lenni, jövőre kiesik a csapatból. Zsolt és Peti szívesen indulna majd újra. hogy megerősítsék a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!