Tapolca

2017.04.09. 15:40

A Stadthagenben rendezett nemzetközi versenyen mindent megnyertek a széchenyis diákok

Tapolca - A szakközépiskolai versenyek csúcsát jelentő, hagyományos nemzetközi gasztronómiai versenyt idén a Széchenyi István Baptista Középiskola helyi csapata nyerte.

Tóth B. Zsuzsa

A jeles megmérettetésen Franciaország, Lengyelország, Németország és Magyarország szakács- és pincértanulói mutatták be szakmai tudásukat Stadthagenben. Minden országból két-két csapat versenyezhetett. Egy-egy csapatban egy szakács- és egy pincértanuló méretett meg. A szakácsoknak egyelőre megadott nyersanyagkosárból kellett egy négyfogásos különleges menüsort összeállítaniuk. Kötelező volt az előételnél felhasználniuk lazacot, a főételnél bárányt, a desszertnél pedig epret. Ezen felül adott volt két témakör, amelyekhez tökéletesen illeszkedniük kellett az elkészült ételeknek. A több hónapig tartó gyakorlás meghozta az eredményét. A tapolcai iskola pincértanulói Párizs és a Steinhuder Meer témákra készítettek egy-egy gyönyörű díszterítést.

A tapolcai Széchenyi iskolások arany- és ezüstminősítést kaptak Fotó: iskola

Természetesen úgynevezett élőmunkát is kellett végezniük: virágdíszítést és dekorációt készítettek, koktélt kevertek, vendégeket fogadtak, italt kínáltak különleges angol felszolgálási módszerrel. Nekik kellett szeletelniük, szervírozniuk a húsételeket, felszolgálniuk a bort, leszedni az asztalt. Az eredmények minden eddigi elvárásaikat felülmúlták. Övék lett a pincér-szakács csapat aranyérme, amelyet Benkő Anikó pincér és Farkas Milán szakács kapott, de Anikó kiérdemelte a pincér egyéni aranyérmet is. A pincér-szakács csapat ezüstérmét Fercsák Adrián pincér és Zsigmond László szakács vehette át, a pincér egyéni ezüstérmet ugyancsak Adrián kapta. A legjobb iskola címet a tapolcai intézmény érdemelte ki, így a diákok vehették át a vándorserleget. Felkészítő tanáruk Gyurecska László szakácsoktató és Szigethy Péter pincéroktató volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!