Tapolca

2016.12.15. 10:17

Műmadár, tüskék, sólyom - harc a galambokkal

Tapolcán, a Fő téren évek óta problémát okoznak a vadon élő galambok.

Tóth B. Zsuzsa

Egy ideig az egyik bankfiók küzdött a hívatlan vendégek ellen, aztán fémtüskék felhelyezésével ott sikerült visszaszorítani a problémát. Amint néhány hónapja az egykori ékszerboltnál is, ahol a homlokzat felújítása után egy műmadarat is bevetettek a cél érdekében - sikerrel. Azonban azóta a szomszédos ingatlanokon tanyáznak és azok bejáratai elé piszkítanak a galambok minden nap, már sötétedéstől egészen reggelig.

- Reggelente a bejárat és az üzlet kirakata előtti néhány négyzetméternyi területen egy szemeteslapátnyi ürüléket kell eltakarítani. A délutáni sötétedéssel már megjelennek a galambok és összepiszkítják a bejárathoz kitett koszorúkat, fenyődíszeket – mondja Lantos Krisztina, aki virágboltjának bérel üzlethelyiséget a városközpont egyik társasháza földszintjén. Az önkormányzattól pedig a bejárat előtti, a galambok által szennyezett területet bérli. A szomszédos lakástextil üzlet tulajdonosa, Pék Tímea hasonló helyzetben van. Kriszti már jelezte a problémát a városvezetés felé. A helyszínen személyesen tájékozódott erről Hársfalvi József, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda vezetője. Véleménye szerint a fémtüskék felhelyezése egyes városi épületeknél bevált, mint galamb riasztó, másutt viszont meglepő módon arra is rászállnak, a tüskére merőlegesen kapaszkodnak a lábukkal a madarak.

Lantos Krisztina reggelente egy lapátnyi galambürüléket söpör össze üzlete előtt

- Az Arany János utcából a tópartra vezető hosszú lépcsőnél szintén hasonló a probléma, a turista forgalom szempontjából is jelentős lépcső korlátját jobb, ha nem is fogják meg a kirándulók. Ott már tárgyalunk az épület tulajdonosával, hogy közösen találjunk megoldást mindannyiunk érdekében. A Fő téri üzletek tulajdonosaival, bérlőivel szintén össze kell fognunk, úgy tudnánk megoldást találni. A tulajdonosoknak, bérlőknek is kell áldozniuk erre. Közben tárgyaltunk egy kivitelezővel – mondta Hársfalvi József. Mindezt megerősítette a város polgármestere. Dobó Zoltán szerint komoly közegészségügyi és esztétikai vonatkozása van a problémának.

- Sokkal több galamb él a belvárosban és társasházi épületek tetején, mint amennyi normális esetben lehetne. Szennyezik a várost, fertőző lehet az ürülékük. Normális módon kellene szabályozni a populációt, a galambok elszaporodása a Május 1. utcában ugyancsak gondot okoz. Még nem tudunk olyan technológiát, amely megnyugtatóan rendezné a helyzetet. Tavaly elkezdtünk tárgyalni egy szakértővel, Győrffy-Villám András kombinált riasztó rendszert ajánlott. Többek között tüskézné az épületet és sólymokkal riasztaná el a galambokat. Még az idén visszatérünk erre a kérdésre, annál is inkább, mert kiderült, hogy helyenként a tüskébe is beleszáll a galamb. Ahová odaszoknak, onnan a hagyományos módszerekkel már nem lehet elriasztani a madarakat. Amióta az egyik Fő téri ingatlantól elüldözték őket, a másik bolthoz költöztek át. Sürgető a megoldás azért is, mert december és február között lehet őket hatékonyan riasztani. Azt azonban úgy kell megoldani, hogy ne csak egy házzal odébb menjenek. Megnyugtató megoldás kell, ott és a tóparti lépcsőnél. Bár a szóban forgó társasházban az önkormányzatnak szintén van tulajdonrésze, a város maga nem tudja ezt elérni, a tulajdonosok, bérlők is kellenek hozzá – mondta a polgármester. Győrffy-Villám András okleveles agrármérnök, mester solymász, 52 éve foglalkozik madarakkal, köztük sólymokkal. Cége hét éven át végzett mindennapos madárriasztást a Liszt Ferenc repülőtéren, jelenleg fővárosi, de tapolcai referenciájuk is van. A helyi szállodánál évek óta dolgoznak, hetente több alkalommal riasztják a galambokat.

- Mostanra 90 százalék feletti galamb mentesítést értünk el, mintegy háromnegyed év kemény munka után a szinten tartás a feladat most. A sólymok riasztásán kívül négy-öt technológia van, amelyet egyidejűleg alkalmazunk. Az állapot felmérését követően határozzuk meg, hogy hol mire van szükség. Egy év alatt jelentős eredményt lehetne elérni a belvárosban. Először fel kell mérni a madarak fészkelő helyét, hogy ott fogjuk meg a problémát. Ezt csak a költési időszakban, kora tavasszal lehet megtenni. Tehát ha most elhatározzuk, hogy ez lesz a megoldás, a 24. órában vagyunk – mondta a szakértő. Győrffy-Villám András szerint Tapolca olyan méretű város, ahol meg lehet fogni a problémát, de nem jelent megoldást, ha csak egyes objektumok kapnak védelmet a madarak ellen. Attól nem csökken a városban a számuk.

Győrffy-Villám András egyebek mellett  sólymokkal riasztaná el a galambokat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Kellő összefogással lehetne egy, a város által is támogatott programban elviselhető mértékre csökkenteni a számukat akár évtizedeken át. Az önkormányzatnak kellene koordinálnia a munkát. Korábban kerestek emiatt, az akkor általam javasolt programot a polgármester támogatta ugyan, de nem fogadták el – mondta Győrffy-Villám András. Hozzátette, hogy a cél érdekében az érintett ingatlanok lakói, bérlői pozitív a hozzáállása is elengedhetetlen, hogy rendszeresen bejuthassanak riasztás céljából az ingatlanok tetőterébe, padlására.

- Madárvédők vagyunk, hiszen madarakkal foglalkozunk, de minden törvényt betartunk. Só sincs állatkínzásról, hiszen a cél nem a galambok pusztítása, hanem elriasztása. Nagy ellentmondás ugyan, de solymászat, mint vadászati tevékenység a vad elejtésére irányul, ugyanakkor a madárriasztó tevékenység során az a legkárosabb, ha zsákmányol a sólyom szögezte le Győrffy-Villám András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!