2012.03.26. 08:30
Versengő tanulók
Tapolca - Három ország négy szakiskolájának összesen nyolc csapata vett részt a Széchenyi István Szakképző Iskola által megrendezett gasztronómiai versenyen.
A németországi Halle és Stadthagen, a lengyel Wroclaw és Tapolca diákjai mérték össze tudásukat a gasztronómia, a vendéglátás területén. A mostani a tizenhetedik verseny volt, a forgószínpadszerűen változó rendezés ezúttal Tapolcára került. Négy iskola csapatai igyekeztek tudásuk legjavát bemutatni. A diákok a konyhában és az étteremként berendezett tornateremben is versengtek, előbbiek a főzés, utóbbiak a teríték elkészítése és felszolgálás terén. A pincérek feladata volt a díszasztal megterítése, a koktélok készítése, illetve a szakácsok által készített menüsor előírásszerű felszolgálása.
A szakácsok versenye előétel vagy leves, illetve a főétel és a desszert készítéséből állt. Az ételeket nyolc személy részére kellett elkészíteni, amelyek aztán a díszasztalokra kerültek végül. A munkához az előre megadott anyagokat használhatták fel a tanulók.
A szakértő zsűri mindenre kiterjedő értékelése alapján végül az egyik stadthageni páros nyerte a versenyt (Ingo Sassenberg és Jennifer Höltkemeier), a második és harmadik helyen viszont a házigazda tapolcaiak végeztek. Antal Mátyás és Stark Richárd, valamint Riba Ramóna és Ignácz Dominika érdemelték ki a másodiknak és harmadiknak járó elismerést. A stadthageni győztes páros vehette át a legjobb szakácsnak és a legjobb pincérnek járó díjat is, illetve az ottani iskola birtokolhatja egy évig a vándorserleget. A tapolcaiak közül Ignácz Dominik pincérként a második, Antal Mátyás szakácsként a harmadik helyet szerezte meg.