Szigliget

2016.04.13. 14:46

Szentendre a Balatonon

Szigliget – A költészet napját a Szentendre a Balatonon című kiállítás nyitásával ünnepli a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Szigligeti Alkotóháza.

Tóth B. Zsuzsa

Az intézményben nyílt tárlaton a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak műveit mutatják be, a MANK így tiszteleg a magyar költészet napja előtt. A megnyitón Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a különböző műfajú és technikájú alkotások izgalmas keresztmetszetét adják a szentendrei művészkolónián zajló alkotómunkának.

A vásznakon megjelenített motívumok szavak helyett is tükrözik alkotójuk érzelmeit, gondolatait, dinamizmusukkal, sokszínűségükkel a kortárs költemények hangulatvilágát elevenítik fel. A rendezvény házigazdája, dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója beszédében a kultúra szerepére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy fontos megismertetnünk és megszerettetnünk a művészeteket a fiatalabb generáció tagjaival is.


Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója beszédében a kultúra szerepére hívta fel a figyelmet
Fotó: MONK

Aknay János Kossuth-díjas festőművész megköszönte, hogy a Szentendrei Régi Művésztelep felújításával festőtársaival új műtermekben kezdhették meg a munkát, és hogy ezzel egy, az egész országot érintő folyamat indult el Mártélytól kezdve Zsennyén át Szigligetig.

Az eseménysorozat második állomásaként másnap Szigligeten és öt környékbeli iskolában kortárs költők tartottak rendhagyó irodalomórát a diákoknak. Mirtse Zsuzsa előadását Kertán, Szőnyi Ferencét Szigligeten, Lanczkor Gáborét Monostorapátin, Géczi Jánosét Lesencetomajon, Fenyvesi Ottóét Zalahalápon, Tóbiás Krisztiánét pedig Badacsonytomajon hallgathatták meg a tanulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!