A szerkesztő ajánlja

2015.08.28. 12:15

Tapossa laposra!

Nem akartam hinni a szememnek, amikor a Balatontourist almádi kempingjében, közvetlen a vízparton észrevettem a kisméretű iker kukákat. Az egyikre ezt írták: PET.

Mátételki András

Itt megvalósították azt, ami már régóta kérdés, bizonyára nem csak bennem merült fel, hogy rendezvényeken, nagyobb parkokban, strandokon miért nem tesznek ki eltérő színű, feliratos szemetes tárolókat, ugyanis jellemző, hogy a minimális kommunális hulladék mellett ma már jelentős mennyiségű a műanyag flakon. Kampányokat, programokat támogatnak milliókból, milliárdokból környezetünk megóvásáért, s akkor a legkézenfekvőbb megoldás nem jut eszünkbe.Városaink, falvaink jó részében ma már szelektíven gyűjtik a szemetet, így az üdítős, ásványvizes palackokat sem kellene messzire vinni a kézi ürítésű kukáktól. Az külön „tetszik”, hogy a szomjazók többsége ahelyett, hogy összegyűrné, netán összetaposná az üres flakonokat, gondosan visszatekeri a kupakot, hogy véletlenül se foglaljon el kevés helyett a tárolóban, majd a lerakatban. A Felelős Gasztrohős kampány a szívemhez szól: szorítsuk vissza a PET-palackok vásárlását azzal, hogy otthon feltöltjük az üres palackunkat, s nem veszünk kidobásra ítélt újabbakat. Ha nem említettem volna: ezek a palackok és a kupakjaik 500 év alatt bomlanak le. Gondolunk az utánunk következő nemzedékekre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!