A szerkesztő ajánlja

2017.02.23. 18:35

Az olvasás élménye

Sokak körében nagy népszerűségnek örvend a könyvkihívás, mely mára számos kategóriában létezik, több lehetőség közül lehet válogatni.

Smidhoffer Eszter

Van olyan kihívás, ami azt írja elő, hogy minden héten vagy hónapban olvassunk el egy könyvet. Emellett akad olyan is, ami különböző műfajokra, terjedelemre vagy egyéb kritériumokra helyezi a hangsúlyt. Ez a kezdeményezés körülbelül tíz éve indult útjára, ami alatt rengeteg követőt, résztvevőt szerzett magának. Ehhez a kihíváshoz nemcsak az csatlakozhat, akiben túlteng az olvasás utáni vágy, hanem az is, aki szereti a könyveket, de olvasni van, hogy nincs elég ideje vagy kedve. Ezért sok kihívásnak az az egyik fő célja amellett, hogy az olvasás élménye közösségi élménnyé váljon, hogy motiválja az embereket az olvasásra, kedvet adjon egy-egy regény kézbevételéhez.

A csatlakozók minden egyes könyvvel az olvasás fontosságát hirdetik, amellett, hogy részesévé válnak egy olyan könyves közösségnek, amiből mindig erőt és ötletet meríthetnek az olvasáshoz és ahhoz, hogy mit vegyenek a kezükbe. Amióta megjelent ez a kezdeményezés, az-óta minden év elején különböző oldalak ajánlanak olvasnivalót minden hónapra, vagy akár az egész évre. Idén január elsején indult két új könyvkihívás az egyik közösségi oldalon, amelyek a Nincs időm olvasni kihívás 12 hónap, 12 könyv, amit Szabados Ágnes hozott létre és invitálta a tagokat, a másik pedig az 52 hét 52 könyv 365letszikra kihívás. Ugyan még csak februárt írunk, ám a két könyvkihívásnak együttvéve már most 1240 tagja van. Külön-külön se semmi, a Nincs időm olvasni kihívásnak 818, míg a 365letszikra kihívásnak 422 tagja van eddig. Ám a résztvevők száma hétről hétre bővül. Mindkét kihívásnak ötletes, frappáns címet adtak, ami már első ránézésre felkelti az olvasó, érdeklődő figyelmét. A különböző csoportok tagjai megosztják egymással az olvasottakat, érdekesebbnél érdekesebb könyveket ajánlanak egymásnak. A célkitűzés minden ki- hívásnál ugyanaz: olvassunk minél több és változatosabb könyvet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!