A szerkesztő ajánlja

2017.01.20. 20:41

Jókedvvel, bőséggel

„Isten, áldd meg a magyart / Jó kedvvel, bőséggel, /Nyújts feléje védő kart, /Ha küzd ellenséggel; /Bal sors akit régen tép, /Hozz rá víg esztendőt, /Megbűnhődte már e nép / A múltat s jövendőt!”

Balla Emőke

Kölcsey Ferenc 1823-ban, a nemzeti újjászületés hajnalán írta legnagyobb hatású költeményét, a Himnuszt. Szövegének születésnapja, január 22. egy-ben a magyar kultúra napja. Szokások és hagyományok összessége, anyagi és szellemi értékek, a művelődés valamely területe, műveltség, gyökereink. Magyar kultúra, ami a magyar néphez köthető: játék, népművészet, zene-, tánc-, színház-, fotó- és filmművészet, képzőművészet, festészet, szobrászat, építészet, szépirodalom, szórakoztatóipar, tudomány. Tinóditól Bar-tókig, Kazinczytól Radnóti Miklósig, Pollack Mihálytól Makovecz Imréig, Kovács Margittól Borsos Miklósig, Harangozó Gyulától Seregi Lászlóig, Várkonyi Zoltántól Latinovits Zoltánig, Bolyai Jánostól Szent-Györgyi Albertig. Elhunyt nagyjaink és ma élő kiválóságaink. Kultúra az is, ahogyan élünk, viselkedünk, gondolkodunk, a többiekhez viszonyulunk.

Ahogyan vállaljuk véleményünket, vitatkozunk, kiállunk magunkért és másokért, amilyen döntést hozunk adott helyzetben. Amilyen fontossági sorrendet állítunk fel az életben, amilyen értékeket követünk, ahogyan választunk. Ahogyan szeretünk, ahogyan fájdalmunkban sírunk, csalódunk, gyászolunk. Ahogyan az élőkkel bánunk és ahogyan eltemetjük halottainkat. Az egyetemes kultúra meghatározza mindennapjainkat. „Isten, áldd meg a magyart / Jó kedvvel, bőséggel.”Isten, áldj meg bennünket jókedvvel, bőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!