Szentgál

2015.06.29. 13:39

Civilek kezdeményezték a szentgáli gazdaemlékmű létrehozását

Nem a kulákoknak emelünk emlékművet, hanem az öntudatos magyar gazdáknak állítunk emléket, akiket egy idegen hatalmat kiszolgáló gyalázatos korszakban ártatlanul büntettek, mondta Gaál Huba kulákleszármazott.

Balla Emőke

Meghurcolt és méltatlanul megalázott gazdákra emlékeztek vasárnap Szentgálon. Gazdákra, akik a tagosítást követő évtizedekben, világháborúk, forradalmak, gazdasági válságok ellenére tették a dolgukat és felvirágoztatták Szentgál gazdaságát.

A gazdaemlékművet megkoszorúzták a kuláküldözést elszenvedők, leszármazottak, egyesületek is (Fotó: Penovác Károly)

"Azokban az érintettekben és leszármazottaikban, akiknek anyagi áldozatával az emlékmű létrejött, a magvető ember jövőbe vetett hite él ma is. Akik tudják, hogy Isten az embert teremtett világának és benne a magyar földnek, nem tékozló urává vagy haszonleső béresévé, hanem felelősen gondolkodó, gondos gazdájává rendelte” – fogalmazott beszédében Gaál Huba az emlékmű avatáson.

Anyagi áldozatvállalásával több mint hetvenöt magánszemély tette lehetővé az ünnepséget. Az ősök szilárd hitét szimbolizáló sziklatömböt Balatonalmádi adományozta Szentgálnak, az emlékművön Tamás Ákos, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tervező művésze magvető domborműve látható. Az emlékmű létrehozását sokan segítettek fizikai munkájukkal.

Istvánfalvi Sándor polgármester azt mondta: az emlékmű a megbékélést és az emlékezést szolgálja. „A földműves gazdák által elénk állított értékeket – tulajdon, szabadság, igazság, emberi méltóság – soha nem adhatjuk fel” – közölte. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke szerint kötelességünk emlékezni, hogy ne felejtsük, az élő Isten nélkül mit művelhet egyik ember a másikkal. A változáshoz Krisztus közösségére van szükség, akivel megbocsáttatik a múlt, megelevenedik a jelen és reménységgel telik meg a jövő. Az emlékművet a püspök Császár Attila református esperessel együtt leplezte le, majd Nagy Lajos református lelkész és Kovács Mihály esperes plébános áldották meg.

A kezdeményező civilek nevében Garai György tanár és Sófalviné Tamás Márta kulákleszármazott helyeztek el egy időkapszulát az alapkőben. A megemlékezésen fellépett a Szűrös táncegyüttes, a Szentgáli pávakör, Takács Pál kulákleszármazott szavalattal szolgált. Az emlékmű avatása ökumenikus istentisztelettel kezdődött a református templomban, ahol Kovács Botond Árpád református lelkész arról beszélt,  az Úr a mi hajlékunk; Isten gondviselő szeretetét üldözött eleink is érezhették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!