Sümeg

2015.04.27. 17:14

Világraszóló látvány a sümegi várban

Sümeg - Középkori kaput építettek a sümegi várba közel tízmilliós beruházással, amely a világon egyedülálló módon, mérlegelven működik.

Kovács Erika

Az idegenforgalmi látványosságot hétfőn helyezték el, amiről Papp Imre várkapitány elmondta: a belső kaputorony elé ástak egy óriási farkasvermet, e fölött található egy híd, amit kapuként lehet becsukni. Ha jön az ellenség, akkor nem hídként üzemel, hanem kapuként, amit csörlőkkel húznak fel, és így lezárja a várba vezető utat. A kapu előtt ott marad a nyitott farkasverem, ami arra való, hogy meg se lehessen közelíteni a várfalat. A farkasvermet elárasztják vízzel, mialatt kihegyezett vörösfenyő karók biztosítják, hogy még úszva se lehessen megközelíteni a kaput, amit az ellenség így nem tud bedönteni, felrobbantani. Erre a védelemre a középkorban nagy szükség volt. Ezt építették újjá Sümegen, ami a világon egyedülálló, mert mérlegelven működik.

Papp Imre várkapitány és ifj. Papp Imre az új várkapunál. A szerkezetet fából és acélból építették
Fotó: Penovác Károly

A kapu ugyanis hídként is működik. Ezt a felvonóhidat a várkapitány és csapata már korábban fából megépítette, de az idő vasfoga tönkre tette. – Most ezt a fából készült húszmázsás monstrumot kiemeltük, helyette újat építettünk acélból és fából, tölgyfa burkolattal, hogy több száz évig turistalátványosság lehessen – hangsúlyozta Papp Imre. Ezentúl őrök fogadják a turistákat a kapu előtt, majd azt leengedve mehetnek be a belső várba. Kiderült, idén a sümegi várnál ez a legnagyobb beruházás, amellyel már készülnek a jövő évi munkálatokra. Akkor a teljes rekonstrukció keretein belül a várat eredeti, középkori formájában építik fel, amelyre két év alatt közel kétmilliárd forintot költenek. Mindettől a beruházók azt várják, hogy a teljesen felépített vár iránt a hazaiak mellett a külföldi látogatók is érdeklődnek. Nyugat-európai és világszerte a tapasztalatok szerint a turisták nem a romokra, hanem egy teljesen rendbe tett, eredeti formájában helyreállított várra kíváncsiak. Az idegenforgalom élénkülése pedig jótékonyan hat a város gazdaságára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!