Sümeg

2016.04.17. 10:37

Tanítsák a népi gyermekjátékokat is

Sümeg - Dunántúlról és Budapestről érkeztek szólisták, éneklő csoportok, népzenészek a XI. Vass Lajos népzenei verseny második középdöntőjére.

Tisler Anna

A versenyt szombaton rendezték a Kisfaludy művelődési központban. A zsűri tagja volt dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, dr. Joób Árpád népzenekutató és Széles András citeraművész, népzenetanár. Az egész napos versenyen több, mint harminc produkcióból választotta ki a zsűri a legjobbakat. Az eredményhirdetéskor értékelőjében dr. Joób Árpád örömét fejezte ki azért, hogy gyermekek is bemutatkoztak. Kérte a gyermekcsoportok vezetőit, hogy tanítsák a mozgásos népi gyermekjátékokat is, amelyekben gazdag a néphagyományunk. A fiatalok, akik fontosnak tartják a hagyományok ápolását, sokat tanulhatnak az idősebbektől, akik még ismerik a tájszólásokat.

A zalaszentbalázsi Búzavirág Éneklő Együttes tagjai voltak a verseny legfiatalabb résztvevői (Fotó: Tisler Anna)

A versenyt kétévente szervezi a Vass Lajos Népzenei Szövetség. A szervezők köszönetet mondtak Szerencse Károlyné művelődési ház igazgatónak és Fodor József igazgatóhelyettesnek a segítségért.

A Vass Lajos kiemelt arany fokozatot elért versenyzők jutottak tovább  a Kárpát-medencei döntőbe, amelyet november ötödikén  rendeznek Budapesten.

A zsűri döntése alapján a döntőben Horváth Bence (Szombathely), Gubinecz Ákos (Nova), Gerlice Népdalkör (Szombathely), Spissich Blanka (Nyúl), Tamás László (Máriapócs), Gyenesdiási Népdalkör, Keltike Együttes (Bük), Veres Mihaela (Szombathely ), Községi Népdalkör Egyesület (Vasboldogasszony), Gémesi Katalin Kitti (Nyúl), Hangyaboly Népzenei Együttes (Szombathely), Laposa Julianna (Tekenye), Suhajda Énekegyüttes (Budapest),  Bodzavirág Népdalkör (Alsópáhok), Táskai Asszonykórus, Táskai Leányok, Kovács Boróka Noémi (Budapest),  Kis Rózsafa Citera együttes (Máriapócs), Wéber Dorina (Budapest), Orfeusz Egyesület Népdalkórusa (Csenger) vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!