Sümeg

2017.08.21. 16:16

Pályázatok segíthetik Sümeg fejlődését

Több egyeztetés és tárgyalás után a városvezetés döntött arról, hogy mire érdemes pályázni és mekkora összegeket kérhetnek reálisan a legközelebbi támogatások megragadása érdekében.

Tóth B. Zsuzsa

A napokban öt pályázatot adtak be a támogatás reményében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) második ütemére. A turisztikai pályázat keretében a Ramassetter-ház mielőbbi helyreállítását célozták meg, a város idegenforgalmát szolgáló funkciót adnának az épületnek. Régi terv a felújítás, a támogatással és vállalkozói összefogással talán sikerül elérni, hogy megújuljon Ramassetter Vince szülőháza. A tervek szerint a cél érdekében a munkák jelentős részét a sümegi vállalkozók kapják, a kivitelezés felére lehet elég a kért 80 millió forintos pályázati támogatás. Jó esetben két év múlva a ház már új funkcióival fogadhatja a látogatókat. Szolgálhatja a vendéglátást, kialakíthatnak benne borozót, kávézót, de nagy szükség lenne közösségi terekre, amelyeket jól tudnának hasznosítani a különféle alapítványok, egyesületek. Felmerült az a lehetőség is, hogy a Tourinform-irodát szintén a házba költöztetnék, valamint interaktív kékfestő múzeumot is kialakíthatnak az épületben.

A sümegi beadott pályázatok egyike a Ramassetter-ház felújítását érinti
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ipari park fejlesztése folytatására szintén pályáztak. Miután első körben 600 millió forintot kapott a város, és abból felépül egy csarnok, valamint az inkubátorház, az utat is szélesíteni, javítani kellene. Mivel zsákutca, nehéz a közlekedés, zavarja a lakókat. A város és az üzemek szempontjából is szükséges egy másik összeköttetés a mihályfai út és a Bazsi-Hévíz felé vezető út között. Mintegy 280 millióból szeretnék ezt megoldani.

A Zöld város projekt a TOP 2-ben is szerepel, a Flórián és a Béke teret, valamint a Kompanik utcát érinti. Szebbé és komfortosabbá tennék a területeket, főként a parkolóhelyek tekintetében, 200 millióból. A bölcsőde fejlesztése szintén fontos, az elmúlt néhány év adatai alapján várhatóan egyre több lesz a kisgyermek a városban. A 12 férőhelyes bölcsődét 24 férőhelyesre bővítenék 80 milliós ráfordítással. A közlekedésfejlesztés keretében az óvoda környékén, a Tóth Tivadar utcában kerékpárutat és járdát építenének, a kereszteződést zebrával és közvilágítással tennék biztonságosabbá 70 millióból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!