Sümeg

2016.11.18. 13:30

Nem csíp, hanem szúr - Ismét vajas-mézes kenyér várta a diákokat

Sümeg - Már várták a gyerekek az előző évek sikeres programjai után, hogy ismét elérkezzen az Európai Mézes Reggeli napja, amely az idén is bemutatta a méhek tevékenységét, népszerűsítette a helyben termelt élelmiszereket, valamint felhívta a figyelmet az egészséges életmódra és a megfelelő táplálkozásra.

Penk Tímea

A Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola már az előző években csatlakozott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium programjához. Minden évben az első osztályosoknak egy tanítónő, az ötödik osztályosoknak egy méhész tart előadást a méhekeről és a mézről, valamint az iskola minden tanulója vajas-mézes kenyeret kap tízóraira.

A bölcsészdiplomás Söjtöri Andor hat éve foglalkozik méhészettel. Az előadása olyannyira lenyűgözte az iskola tanulóit, hogy még szünetben is kérdésekkel bombázták a fiatalembert, aki vetített képekkel illusztrálta a bemutatóját. Elmondta, negyven-ötvenezer méh él egy családban, a rovarok egy kis társadalmat hoznak létre, amelyben mindenki végzi a maga munkáját.

Egy családban egy méhanya él, őt nevezik királynőnek is. Legfontosabb feladata, hogy egyben tartsa a családot. Csak párzáskor hagyja el a kaptárt. A méhanya körül élnek a dolgozók, a nőivarú méhek, akik elvégzik az összes munkát. A kaptár lakói a herék is, a hím méhek. Nekik nincs fullánkjuk, a szemük viszont nagyobb. A hímek nem dolgoznak, szerepük a család hangulatának a biztosításában, illetve a szaporításban nyilvánul meg.

A méhész beszélt a méhek hasznáról, a mézről, a propolisziként ismert méhszurokról, a kozmetikai célokra alkalmazott méhpempőről, a gyógyszeriparban felhasznált méhméregről, a viaszról, de kiemelte a rovarok mezőgazdasági szerepét is a növények beporzásában.

Megtudták a gyerekek, hogy a méh nem csíp, hanem szúr, és egymás között a mozgásukkal kommunikálnak. A kaptárban kereteken tartják a családokat, a mézet többféle módszerrel tudják elvenni. A méhészek egyik legfontosabb eszköze a pörgető, amellyel kinyerik a mézet, utána szűrik, tisztítják és hordóba töltik.

A virághűség egy különös ösztöne a méheknek: amíg el nem virágzik az adott növény, addig nem szállnak át más virágokra. A nyár végén és ősszel virágzó növények mézét meghagyják a méheknek, hiszen télre nekik is kell az élelem. A nyáron elvett mézet pedig méhtakarmánnyal, cukorsziruppal pótolják, amelyet a méhek tavaszig elfogyasztanak.

A szakember ismertette a legnépszerűbb mézfajtákat, mint például akác, hárs, napraforgó, amelyek színe és állaga eltérő. A méz kristályosodása természetes folyamat, a jól kezelt még korlátlan ideig tárolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!